Hlavní obsah

S Babišem bych byl schopen spolupracovat, tvrdí Topolánek i Fischer

Novinky, Renáta Bohuslavová

Kandidáti na prezidenta Mirek Topolánek i Pavel Fischer by jako prezidenti byli schopni spolupracovat s premiérem Andrejem Babišem. Řekli to ve čtvrtek během debaty, kterou pořádala Hospodářská komora. Topolánek připomněl, že programové prohlášení vlády mu připadá, jako když pejsek a kočička vařili dort a že je potřeba na něm ještě pracovat.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Debata prezidentských kandidátů v Brně. Na snímku jsou (zleva) Pavel Fischer a Mirek Topolánek.

Článek

„Byl bych schopen spolupracovat s Andrejem Babišem, ale museli bychom ten vztah vybalancovat. Myslím si, že ještě není konec s maškarádou sestavování vlády,” řekl Topolánek.

Na dosavadním programovém prohlášení vlády, které četl, ocenil například snahu o vyrovnaný rozpočet a výdaje na obranu. Je tam podle něj zhruba pět věcí, které by podpořil. „Pak mi to připadá jak pejsek a kočička a každý si z toho může něco vybrat,” dodal Topolánek.

Fischer: S Babišem bych dokázal kooperovat

Společnou řeč by podle něj našli především v zahraniční politice. V domácí by měl prezident podle Topolánka často chodit na vládu i do parlamentu a diskutovat kroky s politiky.

Podle Pavla Fischera by měl být prezident aktérem. „Tím, který pomůže dostat za stůl i ty, kteří zůstanou stranou té hry. Prezident může celou řadu témat posouvat,” doplnil otázku Fischer a dodal, že s Babišem by dokázal kooperovat.

Drahoš: Stát nelze řídit jako firmu

Pobavení mezi diskutéry vzbudil Petr Hannig, který prohlásil, že se mu líbí myšlenka řídit firmu jako stát. Chtěl tak reagovat na dřívější výrok Andreje Babiše, že chce stát řídit jako firmu. „Musela by to ale být dobrá firma, ne ta, která bere dotace, ale ta, která vyrábí na svém,” doplnil Hannig a ještě svůj výrok opravil.

Krátce na to reagoval i Jiří Drahoš s tím, že právě taková správa státu podle něj není vhodná. „Nemyslím si, že stát lze řídit jako firmu, ale určitě se dá optimalizovat po vzoru firem. Výrok považuji za nesmyslný,” doplnil Drahoš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám