Hlavní obsah

Ministerstvo zveřejnilo tři odstavce závěrů z 50stránkové zprávy OLAF o Čapím hnízdě

• Aktualizováno

Ministerstvo financí ve čtvrtek na svém webu zveřejnilo „podstatné závěry“, ke kterým dospěl Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) při vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. V krátkém tříodstavcovém textu vyňatém z 50stránkové zprávy se píše o zjištěných „nesrovnalostech“ a o „zajištění vynětí částky“ 42,5 miliónu, která měla být na projekt poskytnuta z evropských fondů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Farma Čapí hnízdo na Benešovsku

Článek

Ministerstvo uvedlo, že „na základě provedené právní analýzy zveřejňuje podstatné závěry, ke kterým dospěl OLAF v rámci svého vyšetřování“.

Na webu publikovalo tři odstavce v angličtině a také pracovní překlad do češtiny.

V textu se stručně řečeno píše o tom, že OLAF se zabýval dotací pro Čapí hnízdo, že vyšetřování dokončil a že kvůli zjištěným „nesrovnalostem“ doporučuje, aby stát dotaci pro farmu neplatil z evropských peněz.

Pracovní překlad zveřejněné části do českého jazyka
26. 1. 2016 bylo zahájeno výše zmíněné vyšetřování v souvislosti s možným výskytem nesrovnalostí v průběhu realizace projektu č. CZ.1.15/2.1.00/04.00095 „Multifunkční kongresový sál Čapí hnízdo“, který byl spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci českého Regionálního operačního programu Střední Čechy pro roky 2007-13.
Po dokončení všech vyšetřovacích úkonů nyní toto vyšetřování uzavírám. Ve smyslu závěrů vyšetřování, které jsou součástí Závěrečné zprávy a v souladu s článkem 11 nařízení (EU, Euratom) č. 883/2013, doporučuji, aby:
Generální ředitelství pro regionální a městskou politiku učinilo následující krok: Přijalo veškerá náležitá opatření pro zajištění vynětí částky 42.497.826,80 Kč / 1.647.676,40 EUR, jak je uvedeno v přiložené Závěrečné zprávě OLAF, v souvislosti s nesrovnalostmi zjištěnými v rámci projektu č. CZ.1.15/2.1.00/04.00095 „Multifunkční kongresový sál Čapí hnízdo“
zdroj: Ministerstvo financí ČR

Projekt získal dotaci 50 miliónů. Většina měla jít z evropských fondů, část z národních zdrojů.

Ministerstvo financí už dříve ve čtvrtek oficiálně navrhlo úřadům, aby projekty jako Čapí hnízdo, které jsou předmětem správního či trestního řízení, případně je vyšetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), byly vyňaty z programů financovaných z evropských dotačních programů. [celá zpráva]

Kromě OLAFu se případem zabývá i česká policie - kvůli podezření, zda projekt nezískal dotaci určenou malým a středním podnikům podvodem.

Policie obvinila 11 lidí včetně premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka.

Farma patří pod holding Agrofert, který Babiš loni spolu s dalším majetkem kvůli zákonu o střetu zájmů převedl do svěřenského fondu a pro který Faltýnek pracoval.

O vydání politiků k trestnímu stíhání žádá nyní policie Sněmovnu. Babiš i Faltýnek považují obvinění za účelové.

Reklama

Výběr článků

Načítám