Hlavní obsah

Roztržka na obraně kvůli nákupu vrtulníků za 12 miliard

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vyzbrojovací sekci ministerstva obrany je dusno kvůli chystanému nákupu 12 víceúčelových vrtulníků, jejichž cena se může vyšplhat na více než 12 miliard korun. Podle informací Práva došlo k roztržce mezi členy výběrového týmu. Incident musí řešit náměstek pro vyzbrojování Daniel Koštoval.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ministerstvo obrany

Článek

K výběru mezi americkými a italskými stroji je skeptická i nová ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO), která nechala nákup přezkoumat, a dokonce požádala náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře, aby armáda znovu formulovala, jaké vrtulníky vlastně potřebuje.

Výběrová komise pro výběr vrtulníků od října minulého roku porovnává nabídku americké a italské vlády. Jednomu ze členů se ale podle informací Práva nelíbil postup šéfa komise. Údajně byl neobjektivní a manipulativní ve prospěch americké strany, a když se ozval, byl z komise vyloučen. Proto podal stížnost.

Tu podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška nyní posuzuje komise vytvořená Koštovalem. „Bližší informace nelze sdělit, jelikož šetření dosud nebylo ukončeno. V obecné rovině lze konstatovat, že předmětem jsou vztahové nesrovnalosti mezi současným a bývalým členem projektového týmu,“ řekl Právu Pejšek.

Podle něj není zatím možné odhadovat, kdy výběrový tým skončí svou práci. „Ministryně obrany si navíc od náčelníka generálního štábu vyžádala informace k požadovaným parametrům,“ dodal.

„Hrozí větší haló než s pandury“

Šlechtová v předvánočním rozhovoru pro Právo řekla, že velké zakázky do doby, než vláda získá důvěru, nepodepíše a také si nechá na tyto nákupy udělat posudky a právní analýzy. „A také se vrátím k potřebám vojáků a je možné, že mi sdělí, že jejich potřeby jsou už někde jinde,“ řekla Šlechtová. [celá zpráva]

Otázka totiž je, zda celý projekt na nákup víceúčelových vrtulníků nespadne pod stůl. S jejich pořízením přišlo ministerstvo zhruba před šesti lety s odůvodněním, že se chce zbavit 17 ruských bojových vrtulníků Mi-24/35, protože nechce být závislé na dodávkách ruských náhradních dílů.

Foto: Pavel Karban, Právo

Letová ukázka bitevního vrtulníku České armády Mil Mi-24

Mezitím ale tuto strategii obrana přehodnotila a rozhodla, že deset z těchto ruských strojů nechá za stovky miliónů korun opravit a provozovat dál. Celkově má armáda 41 provozuschopných vrtulníků.

Předsedkyně branného výboru Sněmovny Jana Černochová (ODS) soudí, že je rozumné se znovu armády zeptat, zda nové vrtulníky vůbec potřebuje a zda by nebylo lepší uspořádat nové výběrové řízení. „Na místě ministryně bych byla obezřetná a nic nepodepisovala. Pochybností o nákupu vrtulníků je víc a víc a hrozí, že kolem toho bude větší haló než kolem pandurů a letadel Casa,“ řekla Právu.

Miliardová zakázka bez výběrového řízení

Obrana nevypsala klasické výběrové řízení, ale pouze oslovila vlády zemí, z nichž výrobci vrtulníků pocházejí. Do finále se dostaly nabídky USA a Itálie.

Američané nabízejí 12 vrtulníků UH-1Y od americké firmy Bell, Italové stroje AgustaWestland AW139M od firmy Leonardo.

Foto: Bell

UH-1Y Venom U.S. Marines

Americkou nabídku musel schválit Kongres, a proto je známa odhadovaná cena celého kontraktu. Podle prohlášení Agentury pro obrannou spolupráci (DSCA), která je součástí amerického ministerstva obrany, je hodnota zakázky odhadována na 575 miliónů dolarů (12,6 miliardy korun).

Podle dobře informovaného zdroje Práva nabídli Italové výrazně nižší cenu pohybující se okolo sedmi miliard korun.

Vrtulníky UH-1Y známé jako Yankee jsou dvoumotorové stroje, kterých si americké námořnictvo v roce 2008 pořídilo okolo stovky.

Stroj AW139M je vojenská verze dvoumotorového vrtulníku AW139, který používají italská, irská nebo egyptská armáda pro záchranné a pátrací mise. Celkově bylo vyrobeno okolo osmi set a objednáno okolo tisícovky těchto strojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám