Hlavní obsah

Babišova vláda uchránila platy politikům, soudcům i žalobcům

– Praha
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Politici, soudci a žalobci se nemusejí obávat od příštího roku poklesu svých platů. Ten hrozil v případě, že by se jim příjem počítal nikoli jako dosud podle průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, ale podle platů v celém národním hospodářství, jejichž průměr je nižší.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Nová Babišova vláda na svém středečním zasedání ale tuto hrozbu odvrátila. Rozhodla, že Český statistický úřad musí údaj o platech v nepodnikatelské sféře - tedy údaj pro politiky a justici výhodnější - dál zpracovávat. A to výhradně právě pro výpočet platů politiků a lidí v justici. Bude to tedy údaj, který budou statistici sledovat jen pro skupinu 4500 lidí, jejichž příjem je hrazen ze státního rozpočtu.

Dva roky přetahování

ČSÚ přestal loni údaj o výši mezd v nepodnikatelské sféře uvádět. Kvůli novým evropským pravidlům ho nahradil údajem o průměrné mzdě v celém národním hospodářství. Ta je však v ČR nižší než v nepodnikatelské sféře - a ústavním činitelům a soudcům i státním zástupcům tak hrozilo, že jim od příštího roku platy klesnou o tisíce korun.

Statistici na tuto možnost vládu upozorňovali již od března 2016, ale Sobotkův kabinet dlouho nereagoval. Politikům se evidentně nechtělo do změny zákona, která by zajistila zachování výše jejich platů. Báli se reakce veřejnosti, která vždy s nelibostí nesla diskuse o platech špiček.

Požadovali proto po statisticích, aby údaj, na kterém závisí jejich příjmy, dál počítali postaru. Dokonce jim to uložili loni v srpnu vládním usnesením. Statistici se tomu ale bránili, že takovýto politický nátlak vůči nezávislému úřadu je nepřijatelný.

Přijatelný kompromis

Středeční rozhodnutí vlády je kompromisem, který vyhovuje oběma stranám.

„Vláda uznala, že podle původní metodiky nelze údaj počítat. Na stole je tak nyní kompromisní varianta, kterou jako jednu z možných ČSÚ již v minulosti ministerstvu práce a sociálních věcí navrhoval, avšak nebyl vyslyšen,“ sdělila Právu mluvčí ČSÚ Petra Báčová.

K tomu, aby mohl ČSÚ splnit zadání, musí vláda nyní připravit své nařízení, ve kterém nově definuje pojem „nepodnikatelská sféra“ a zpracuje metodiku pro výpočet údaje o mzdě v jejím rámci. Vláda uložila tento úkol ministerstvům práce a spravedlnosti, která ho mají spolu s ČSÚ zvládnout do konce letošního dubna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám