Hlavní obsah

Ovlivnění kauzy Čapí hnízdo vylučuji, jsme apolitičtí, ujišťuje policejní šéf

Novinky, hro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf pražské policie Miloš Trojánek ve středu důrazně odmítl jakékoli ovlivňování vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Policie je podle něj apolitická a hlavní vyšetřovatel patří mezi nejzkušenější kriminalisty. Aniž by jmenoval, zastal se tak vyšetřovatele Pavla Nevtípila, jehož opakovaně napadá šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Toho policie viní z dotačního podvodu.

Foto: Novinky

Hlavní obvinění v kauze čapí hnízdo místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek a šéf hnutí Andrej Babiš během tiskové konference

Článek

Trojánek své prohlášení zveřejnil na webu pražské policie. „Absolutně vylučuji jakýkoli politický zásah do vyšetřování a odmítám spekulace o nezákonnosti postupu policejního orgánu,“ uvedl s tím, že „vyšetřovatel kauzy Čapí hnízdo, který dlouhodobě patří mezi nejzkušenější pracovníky odboru hospodářské kriminality, je opět stavěn do negativního světla v souvislosti s vyšetřováním jiných kauz”.

Znovu zdůrazňuji, že pražská policie byla a je apolitická a řídí se výhradně zákony této země.
Šéf pražské policie Miloš Trojánek

Ačkoli Trojánek nikoho nejmenuje, je více než zřejmé, že se svými slovy opakovaně zastává hlavního vyšetřovatel kauzy Pavla Nevtípila. A také to, že svým prohlášením reaguje na slova nynějšího premiéra Babiše, který Nevtípila v minulosti několikrát spojil s kauzou papíren Neograph.

„Dostal to na starost ten ‚správný policajt‘, Pavel Nevtípil, který figuroval v kauze, kdy kmotři ukradli Vladimíru Sittovi firmu Neograph,“ uvedl v minulosti na Facebooku Babiš, který kauzu označil za zmanipulovanou a načasovanou tak, aby přišla „před volbama, ve kterých jde o všechno”.

Babiš ve svém facebookovém postu ze srpna 2017 napadá vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo Pavla Nevtípila.

„Znovu zdůrazňuji, že pražská policie byla a je apolitická a řídí se výhradně zákony této země. V případě vyšetřování samotné kauzy Čapí hnízdo kriminalisté pracují v souladu s trestním řádem a pod dozorem Městského státního zastupitelství v Praze,” napsal dále v aktuálním prohlášení Trojánek.

Trojánek se za sbor postavil už v srpnu

Šéf pražské policie se za detektiva a potažmo celý sbor veřejně nestaví poprvé. Sám už v úvodu odkazuje na svá srpnová slova, kdy „byl nepříjemně zaskočen snahou některých osob o zpochybnění nezávislosti policejního vyšetřování této kauzy, kdy tyto osoby pro dosažení svých cílů neváhaly zneužít i některá média či sociální sítě”. I tehdy Trojánek nepřímo reagoval právě na Babišova slova. [celá zpráva]

Ačkoli kauza rezonovala českou politikou před volbami, Babišovi ani jeho hnutí ANO nijak neuškodila. Říjnové volby ANO se ziskem 29,64 procenta hlasů před druhou ODS s 11,32 procenta přesvědčivě vyhrála. Kauza znovu ve veřejném prostoru ožila poté, co její vyšetřování dokončil Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Minulý týden jeho zprávu dostalo ministerstvo financí. [celá zpráva]

Babiše policie podezírá z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, podle vyšetřovatelů údajný podvod řídil. Kromě něj obvinila i místopředsedu ANO a Babišovu pravou ruku Jaroslava Faltýnka, který se podle policie dopustil dotačního podvodu. Babiš i Faltýnek kauzu označují za účelovou. Krom nich v kauze figuruje dalších osm lidí včetně Babišovy manželky Moniky.

Kauza Čapí hnízdo

Práce na projektu přestavby zanedbaného statku a lihovaru u Benešova na konferenční centrum začaly v roce 2006. Majitelem se stala firma Imoba z holdingu Agrofert, který patřil Andreji Babišovi. Postupem času přešla pod akciovou společnost Farma Čapí hnízdo s anonymními majiteli. Tato firma po zákazu anonymních akcií v roce 2014 zanikla a Čapí hnízdo přešlo zpět pod Imobu, která spravuje nemovitosti skupiny Agrofert.

Dotaci ve výši 50 milionů korun projekt získal v srpnu 2008. Dokončen a otevřen byl o dva roky později, už v té době byl v médiích spojován s Babišem, který však vlastnictví odmítal. Týdeník Ekonom tehdy uvedl, že firma při žádosti o dotaci byla brána jako malý podnik a v případě propojení s kapitálově silnější společností by dotaci nezískala.

V roce 2011 bylo při jednom z auditů zjištěno, že Farma Čapí hnízdo požádala v roce 2009 o jednu platbu dřív, než uhradila příslušnou fakturu. Kvůli porušení podmínek byla firmě vyměřena pokuta, která včetně penále dosáhla šesti milionů korun. V roce 2012 však byla většina odpuštěna, firma zaplatila 37 000 korun plus penále.

Babiš rok poté v Reflexu uvedl, že s Čapím hnízdem nemá nic společného a neví, komu patří. Společnosti prý půjčil 400 milionů korun a má tam pronajatu jednu budovu. Jen rok nato uvedl, že skupina Agrofert převzala „ztrátovou a předluženou farmu” Čapí hnízdo.

V roce 2015 policie začala prověřovat okolnosti získání dotace pro Čapí hnízdo. Babiš už předtím řekl, že si není vědom žádného pochybení. Věcí se začal zabývat Evropský úřad proti podvodům (OLAF) a stala se i hlavním tématem pro mimořádnou schůzi Sněmovny. Na ní Babiš původně majitele firmy sdělit odmítl, posléze však řekl, že farmu Čapí hnízdo vlastnili v době získání dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Sněmovna pak na návrh ČSSD mimořádnou schůzi přerušila do doby, než OLAF zveřejní výsledky svého vyšetřování.

Kauza přispěla ke konci Babiše na postu ministra financí. Ve funkci ho 24. května 2017 vystřídal člen ANO Ivan Pilný.

Policie v kauze musí znovu žádat Sněmovnu o vydání Babiše a Faltýnka, kteří v říjnových volbách znovu nabyli mandát, kterých je předchozí Sněmovna kvůli stíhání zbavila.

Reklama

Související články

Kalousek tvrdí: Zpráva OLAF dokládá podvod

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že zprávu OLAF ke kauze Čapí hnízdo četl. Na svém twitterovém účtu v úterý napsal, že podle zprávy...

Výběr článků

Načítám