Hlavní obsah

Zpráva OLAFu skončí ve vyšetřovacím spisu k Čapímu hnízdu

Právo, rak, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Závěrečná zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) k Čapímu hnízdu se v úterý dostala i na pražské městské státní zastupitelství. Tamní žalobce totiž dozoruje české vyšetřování možného dotačního podvodu, kvůli kterému policie obvinila premiéra Andreje Babiše (ANO) a spol. Po prostudování ji dostane vyšetřovatel z pražské hospodářské kriminálky Pavel Nevtípil, aby ji zařadil do spisu.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Článek

Právu to sdělila mluvčí pražského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. „Vzhledem k probíhajícímu trestnímu řízení nyní nebudeme sdělovat k té zprávě žádné informace,“ odmítla upřesnit, co je jejím obsahem.

Zprávu dozorový žalobce obdržel od Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ). Také to odmítlo doporučení, se kterými přišel OLAF, komentovat. „Necháváme na něm (Městském státním zastupitelství v Praze), aby vyhodnotilo a posoudilo otázku případného zveřejnění,“ řekl mluvčí NSZ Petr Malý.

Jediným z úřadů, který by tedy mohl veřejnost seznámit alespoň se závěry OLAFu, tak zůstává české ministerstvo financí, které zprávu od evropského úřadu obdrželo hned po Vánocích. Od té doby analyzuje, zda ji může Čechům ukázat.

„Ministerstvo financí intenzivně pracuje na všech došlých žádostech v rámci řízení v režimu zákona o svobodném přístupu k informacím. Dokud nebude vydáno rozhodnutí, nebudeme předjímat, zda a v jakém rozsahu bude možné zprávu zveřejnit,“ zopakoval mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. „Naší prioritou je nicméně rozhodnout co nejdříve,“ dodal.

Zveřejnění zprávy však pražské státní zastupitelství ministerstvu financí nedoporučilo. „Podle nás jsou důvody pro to, aby nebyla zveřejněna právě s ohledem na trestní řízení," citovala Zenklovou ČTK.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám