Hlavní obsah

ČSSD: Všichni proti všem

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po volebním debaklu v ČSSD stále pokračuje souboj frakcí. Pád do opozice to ještě zesílil. Ve straně navíc nikdo nevěří, že by mimořádný sjezd 18. února a nově zvolený předseda mohl stranu stmelit.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Milan Chovanec na tiskové konferenci po jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD v Hradci Králové. V pozadí bývalý předseda Sněmovny Jan Hamáček

Článek

Skepsi prohlubuje fakt, že se do vedení prozatím nechystá kandidovat žádná osobnost, která by sjednocení mohla nabídnout. Většina sociálních demokratů, s nimiž Právo hovořilo, se domnívá, že nový předseda bude stejně za rok na řádném sjezdu vystřídán.

Nejasná je budoucnost úřadujícího místopředsedy Milana Chovance, který Právu řekl, že se o své případné kandidatuře rozhodne v lednu.

Náš největší problém před volbami byla rozštěpenost a v tom pokračujeme
Milan Chovanec

„Soc. dem. je v depresi, potřebujeme cestu ven, jednoznačně bychom se potřebovali domluvit na postupu. Pokud ta strana bude dál působit rozhádaně, tak nemá šanci. Volič rozhádané strany nevolí. Náš největší problém před volbami byla rozštěpenost a pokračujeme v tom dál,“ sdělil Právu Chovanec.

Na předsedu zatím získal v okresech nominaci bývalý předseda Sněmovny Jan Hamáček a šéf jihočeské ČSSD Jiří Zimola. Na místopředsedu chce kandidovat poslanec Jaroslav Foldyna a pardubický hejtman Martin Netolický, zvažuje to i poslanec Roman Onderka.

Na místopředsedkyni dostala nominace z okresních konferencí neúspěšná kandidátka do Sněmovny na Pardubicku Jitka Dostálová, Zimola chce však zatím kandidovat pouze na místopředsedu. Až v případě, že by policie ukončila šetření jeho kauzy stavby domu u Lipna, zvedne možná prapor i v boji o post šéfa strany.

Jména případného budoucího vedení ale budí uvnitř ČSSD kontroverze. „Zimola je objatý s Andrejem Babišem. Jestli bude zvolen, tak spějeme k úplnému zániku, nebyla by to politika soc. dem,“ řekl Právu vysoce postavený funkcionář sociální demokracie.

Zeman může pomoci svým příznivcům

Na to, jak dopadne únorový sjezd, bude mít velký vliv výsledek lednové volby prezidenta. V ČSSD se objevuje názor, že by straně výrazně ulevil alespoň odchod Miloše Zemana z Hradu. „Celá řada rozvracečů ČSSD by ztratila svého vlajkonoše,“ řekl Právu politik, který si nepřál být jmenován.

Tým musí být dělný, musí být schopen něco vytvořit. Nesmí se bát říci svůj názor, aby ho někdo neokřikl
Martin Netolický

V případě, že by Zeman funkci obhájil, zvýší se šance i všem jeho příznivcům uvnitř ČSSD. Ti však už dávno netáhnou za jeden provaz. Na jedné straně stojí Chovanec, na druhé pak Zimola nebo Foldyna, kteří bývalé vedení, tedy i Chovance vyzývají, ať už funkce neobhajuje.

Zvlášť stojí i bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek, který začal pracovat pro poslance a hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka. I o něm se spekuluje jako o možném kandidátovi na předsedu, za předpokladu, že by si partaj nejdříve změnila stanovy a nestraníkovi získat takový post umožnila.

Roztříštěnou skupinu tvoří i Zemanovi odpůrci, mezi které patří část poslaneckého klubu ČSSD a pražské sociální demokracie. Zklamaní jsou sociální demokraté ze Zemana v některých regionech. Například hejtman Netolický už současného prezidenta po jeho slovech o vykládání Ústavy „tvůrčím způsobem“ nebude podporovat.

S Babišem, nebo v opozici?

Nejednota panuje uvnitř soc. dem. i v postoji k vládě ANO Andreje Babiše. Právě nové vedení ČSSD bude udávat politický směr, kterým se strana vydá. Zimola i Foldyna jsou jasně pro spolupráci s ANO, Netolický by Babišovi kývl pod určitými podmínkami.

„ČSSD se musí nadechnout a být opět alternativou. Opoziční lavice mohou být po jedno volební období prospěšné. Pokud ale uvedená varianta koalice bude jediné řešení, pak to bude o programových a personálních kompromisech,“ napsal Netolický Právu.

Nové vedení však v takovém případě může narazit na jasný odpor zhruba poloviny patnáctičlenného poslaneckého klubu ČSSD, kterou tvoří Babišovi odpůrci. Netolický zdůrazňuje, že ve vedení ČSSD neusedne s kýmkoliv. „Tým musí být dělný, musí být schopen něco vytvořit. Nesmí se bát říci svůj názor, aby ho někdo neokřikl,“ dodal hejtman.

Reklama

Výběr článků

Načítám