Hlavní obsah

Jičínský: Rozpočet ukázal, že stará koalice ANO, ČSSD a lidovců může fungovat dál

Právo, Jan Rovenský

Hlasování o státním rozpočtu ukázalo, že je šance obnovit starou většinovou koalici ANO, sociální demokracie a lidovců. V rozhovoru pro Právo to řekl profesor ústavního práva a někdejší poslanec ČSSD Zdeněk Jičínský.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Jičínský

Článek

Máme dva měsíce po volbách a zatím máme vládu ANO, ke které se žádná jiná strana nehlásí. Co si myslíte o vývoji situace?

Ukázalo se, že říjnové volby nebyly běžnými volbami, jaké jsme zažívali, protože pokračuje rozklad starého systému tradičních politických stran. ANO je dnes nesporně nejsilnější a ty ostatní mají roli velmi chabých sekundantů, nejen kvůli výsledku, ale i protože programové i personální rozdíly mezi nimi jsou značné.

Pozice ANO je jedinečná. Nemůže vzniknout vláda bez významné role ANO a ta role je, ať se nám líbí, nebo nelíbí, příliš úzce spojena s osobou Andreje Babiše. Hrátky typu chtít vládu bez Babiše nejsou realistické. Takže funkční vláda může vzniknout jen s vedoucí rolí ANO. Jinak to nepřispěje ke stabilitě země.

Působí na vás věrohodně pokus menšinové jednobarevné vlády ANO získat důvěru?

Je to zvláštní. Složení vlády není špatné ve srovnání s jinými kabinety a působí docela sympaticky. Ale asi má krátký osud, protože z toho, jak se jeví situace, i ze samotných jednání ANO a Babiše s ostatními stranami se nezdá, že by dosáhl podpory pro tuto vládu. Bude muset nastoupit druhé jmenování Andreje Babiše a nějaká nová vláda.

A to podle vás bude jaká?

Ještě před volbami jsem říkal, že by bylo vhodné, kdyby mohla pokračovat dosavadní koalice ČSSD a lidovců, byť s jiným premiérem a v jiném složení. Existence takové vlády vyloučena není, jak se jeví z vyjádření těchto stran. Styčné body mezi těmito stranami nezrušily ani volby, jak ukázalo hlasování o rozpočtu. Nepravděpodobná je spíš vláda ODS a ANO.

Další možnosti reálně nevidím. S SPD koalici Babiš ze zahraničněpolitických důvodů vytvořit nemůže, i kdyby to vnitropoliticky prošlo, a Piráti zatím nemají v úmyslu do vlády vstoupit.

Hlasování o důvěře proběhne těsně před prvním kolem prezidentské volby. Jak na vás zatím působí dosavadní kampaň?

Lidé jsou zatím v klidu, z vánoční nálady je nevyrušují politické hrátky kolem vlády ani prezidentská kampaň. Kdyby ale nejasnosti kolem vlády měly trvat dlouho, tak se to veřejnosti líbit nebude, zvlášť když je situace řešitelná. Na tom by nevydělal nikdo, ani Babiš, ani Zeman.

Prezidentská kampaň probíhá v klidu. Občané mají na výběr reálně mezi čtyřmi kandidáty z devíti, ostatní budou spíš hrát roli sekundantů, kteří budou přihlížet.

Anketa

Měla by podle vás pokračovat "stará" koalice ANO, ČSSD a lidovců, tentokrát s Andrejem Babišem v čele?
Ano
15,4 %
Ne
84,6 %
Celkem hlasovalo 1439 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám