Hlavní obsah

Drahoš: Jediná inovace v Zemanově projevu je hrozba pěstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miloš Zeman podle jeho protikandidáta v lednové volbě hlavy státu Jiřího Drahoše zcela ignoruje roli prezidenta při sestavování vlády a po celou dobu svého mandátu se snažil podkopávat členství republiky v Evropské unii a NATO. Bývalý šéf akademie věd to uvedl v reakci na Zemanovo vánoční poselství. Zmínil také Zemanovo gesto, kdy prezident v jedné chvíli ukázal divákům zaťatou pěst.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Prezidentský kandidát Jiří Drahoš

Článek

„Vlastně jediná inovace v projevu Miloše Zemana je hrozba pěstí; nový prvek vánočního poselství,” uvedl Drahoš v tiskové zprávě. Zeman zvedl zaťatou pěst v okamžiku, kdy vyloučil, že by vypsal předčasné volby. [celá zpráva]

„A že nevypíše předčasné volby? To si také nemusíme přát, ale co když nebude jiná možnost? Nechal by raději zemi čtyři roky bez pořádné vlády?” napsal Drahoš. Zeman podle něj všem řekl, jakou vládu si přeje – nikoliv silnou a stabilní, ale menšinovou, s podporou extremistů.

Kritizoval současného prezidenta i za to, že v projevu sice zmiňuje členství v EU a NATO, ale současně promluvil na nedávném sjezdu hnutí SPD, které chce z obou organizací vystoupit.

Foto: repro ČT24

Prezident Miloš Zeman během vánočního proslovu zvedl zaťatou pěst v okamžiku, kdy vyloučil, že by vypsal předčasné volby.

I další kandidát na prezidenta, textař a dlouholetý podnikatel v oboru sázek Michal Horáček souhlasí s tím, že Česko by mělo hrát v EU i NATO roli sebevědomého partnera, jak pravil současný prezident. „Nicméně jsem toho názoru, že taková politika se dělá lépe v Bruselu, Paříži či Berlíně. Ne v Moskvě nebo Pekingu,“ podotkl Horáček. Se Zemanem souhlasí i v nutnosti více investovat a to vzhledem ke stavu silnic do dopravní infrastruktury. Stejně jako Zeman si myslí, že Češi mají být hrdým a sebevědomým národem.

Projev prezidenta Miloše Zemana

Někdejší diplomat Pavel Fischer soudí, že červenou nití prezidentova působení na Hradě se staly „hloupé útoky na novináře”, a zejména na veřejnoprávní média. „A co si připít na vítězství rozumu nad hloupostí spolu s prezidentem,” napsal Fischer na Twitteru. [celá zpráva]

Lékař Marek Hilšer přímo Zemanův projev nekomentoval, na Twitteru nicméně odpoledne zveřejnil heslo „Potřebujeme nezávislé novináře. Vyhrožují jim jen manipulátoři, kterým vadí jejich práce”. Podle něj je dobré si připomínat toto „zlaté pravidlo svobodné společnosti”.

Reklama

Výběr článků

Načítám