Hlavní obsah

Do českých vod se po letech vracejí lososi

Právo, Aleš Pelikán

Lososi se do říček Kamenice a Lachsbach v Českém a Saském Švýcarsku vraceli i letos a bylo jich více než v minulých letech. Jen v Kamenici jich bylo spatřeno zhruba 20 kusů. Odborníci mají za to, že chladnější podzim, relativně nízká teplota, a především větší množství vody v říčkách lososům návrat usnadňovaly. V minulém století byl losos v Česku kompletně vyhuben.

Foto: Profimedia.cz

Losos v řece (ilustrační foto).

Článek

Podle informací z německého sčítače na Lachsbachu bylo zaznamenáno přibližně do konce listopadu asi 40 lososů. „Letos můžeme říci, že byl spíše lososí rok. To souvisí s tím, že byl hodně vodnatý podzim, hodně pršelo, byly relativně nízké teploty a voda nebyla tak teplá jako v suchých letech před tím,“ řekl Právu mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

V letech 2013 a 2014 se lososů vracelo málo, i následující suché roky byly pro návrat méně příznivé. „Nyní jsme na vzestupné křivce, návraty jsou nepravidelné, závisí to hodně na počasí na podzim. Všimli jsme si jednoho úkazu, když je velká povodeň na Labi, následující rok je návratnost lososů prakticky nulová,“ uvedl Salov.

Plůdek lososa se vysazuje do říček v Českém Švýcarsku pravidelně na jaře a na podzim. Krom toho se jikry nechávají líhnout ve schránkách přímo v řece.

Plovoucí boxy jsou velmi úspěšné

„Loni se přešlo na odchov v plovoucích boxech, který má vysokou úspěšnost při líhnutí jiker. Rádi bychom v této metodě pokračovali. Šance, že se takto vylíhnutí lososi vrátí k nám, je podle našich předpokladů mnohem vyšší,“ uvedl Salov. Správa parku chce rozhodně ve vypouštění plůdku lososa pokračovat.

„Největší nerozum by nyní bylo vynechat několik sezón, pokud má mít projekt návratu lososů naději na úspěch, musí se pokračovat,“ dodal Salov.

Losos obecný je tažnou rybou s poměrně komplikovaným životním cyklem, která byla v Česku vyhubena kvůli stavbě jezů na vodních tocích a vysoké míře znečištění řek. Snahy o návrat těchto pozoruhodných ryb fungují od roku 1998, kdy Český rybářský svaz poprvé vypustil do říčky Kamenice malé lososy. První dospělci se do Kamenice vrátili v roce 2002.

Aby byl návratový program úspěšný, musí pokračovat do doby, než lososi budou schopni založit novou generaci bez pomoci člověka.

Reklama

Výběr článků

Načítám