Hlavní obsah

SPD na Pardubicku vybírala příspěvky na kauci, kterou si vymyslela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vedení místní organizace hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) v Pardubickém kraji nechalo vloni před krajskými volbami zřídit fond, do kterého členové museli odvádět poplatky za místo na kandidátce. Členům hnutí tvrdilo, že se musí zaplatit kauce pro krajský úřad, uvedl ve středu server www.irozhlas.cz. Žádná taková kauce ale neexistuje.

Foto: ČTK/Vostárek Josef

Poslanec Jiří Kohoutek

Článek

Když později vyšlo najevo, že v případě krajských voleb na rozdíl od voleb do Sněmovny není příspěvek na volební náklady potřeba platit, hnutí podalo trestní oznámení na ženu, která peníze shromažďovala. Příspěvky byly posléze vráceny nebo je členové ponechali hnutí jako dar na propagaci, uvedl server Českého rozhlasu.

Podle něj předseda pardubické SPD a nyní poslanec Jiří Kohoutek loni v létě na krajské konferenci prohlásil, že je potřeba od členů v regionu vybrat 50 000 korun. První místo na kandidátce tak bylo za 5000, druhé za 4000, třetí místo za 3000 korun. Do 10. místa stálo místo po 2000, do 20. místa po 1000, zbytek byl po 500 korunách.

U dnes již bývalé členky SPD na Pardubicku Jindřišky Líbalové Trpkošové se nakonec sešlo přes 44 000 korun, peníze měla uložené doma v příruční pokladničce. Peníze od členů organizace podle Líbalové Trpkošové vybíral přímo Kohoutek spolu s dalšími dvěma členy krajského předsednictva. Potvrzují to i další dnes již bývalí členové SPD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radim Fiala (vlevo) a Tomio Okamura (oba SPD)

Líbalová Trpkošová později o celé záležitosti informovala centrální vedení SPD v čele s Tomiem Okamurou a Radimem Fialou. Fiala podle ní slíbil, že se věc bude řešit, to se ale nestalo.

Naopak. Špičky pardubické buňky v čele s Kohoutkem ženu a jejího manžela nařkly z krádeže. Líbalová Trpkošová proto nakonec vybranou částku poslala na transparentní účet SPD. „Chtěla jsem, aby o vrácení peněz byl záznam,” vysvětlila.

Absurdní nesmysl, tvrdí poslanec

Kohoutek ve středečním vyjádření rozeslaném médiím uvedl, že „kauza je absurdní nesmysl”. Podle něj členové krajské organizace vybírání vratné kauce schválili a když vedení kraje zjistilo, že kauce neexistuje, rozhodlo se peníze členům vrátit.

„Byla několikrát požádána o vydání peněz nebo vrácení členům, ale bohužel peníze nechtěla vydat,” uvedl Kohoutek o Líbalové Trpkošové.

Paní Líbalová, která ty peníze vybírala a kterou jsem v životě neviděl, nám udělala naschvál a peníze poslala na stranický účet.
Tomio Okamura, předseda SPD

Líbalová Trpkošová s manželem posléze z hnutí odešli a měli věc za vyřízenou. Letos v listopadu ale dostali obsílku od policie. „Vedení pardubické SPD na mě podalo trestní oznámení kvůli přeposlání těch poplatků za umístění na kandidátce na transparentní účet. Musela jsem jít podat vysvětlení,” uvedla Líbalová Trpkošová. Předminulý týden policie oznámení odložila.

Kohoutek se Českému rozhlasu odmítl ke kauze vyjádřit.

Předseda SPD Tomio Okamura Právu řekl, že podle něj je celá kauza dávno vyřešená, může za ni omyl jednoho z řadových členů. „Jeden náš člen chybně řekl v Pardubickém kraji, že se za krajské volby vkládá státu nějaká kauce. Když jsme na to přišli, dal jsem okamžitě pokyn, aby se peníze vrátily. Jenže paní Líbalová, která ty peníze vybírala a kterou jsem v životě neviděl, nám udělala naschvál a peníze poslala na stranický účet. Náš tajemník je pak vrátil na kraj,“ řekl Právu Okamura.

Reklama

Výběr článků

Načítám