Hlavní obsah

V Chebu vyměnili starostu. Jalovce střídá Hrkal z ANO

• Aktualizováno
Právo, vor

V Chebu ve čtvrtek vyměnili starostu. V čele města je nově dosavadní místostarosta Zdeněk Hrkal (ANO). Vystřídal Antonína Jalovce (VPM-ALTERNATIVA), kterého před tím zastupitelé odvolali. Jalovec byl ve funkci zhruba sedm měsíců. Cheb nyní povede koalice ANO, ČSSD a ODS s podporou KSČM.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Zdeněk Hrkal z ANO (na snímku z 3. května 2017)

Článek

Kromě Jalovce byla z funkce zástupce starosty rovněž osmnácti hlasy z celkových třiceti odvolána Gabriela Licková (Koalice pro Cheb). Hlasovalo se i o odchodu Hrkala, ale pro bylo jen jedenáct hlasů. Následně byl Hrkal zvolen v tajném hlasování 19 hlasy starostou.

Místostarosty byli následně zvoleni stejným počtem hlasů Michal Pospíšil (ODS), který už v minulosti tuto pozici zastával, a Eva Horná (ČSSD).

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Antonín Jalovec (na archivním snímku z 3. května 2017)

Dosavadní koalice se očividně rozpadla, protože hnutí ANO, alespoň podle způsobu hlasování, dojednalo koalici novou. Její představitelé to vysvětlovali mimo jiné tím, že byli přehlasováni stávajícími koaličními partnery při přípravě rozpočtu na příští rok.

Návrh rozpočtu zástupci ANO v radě města podle ČTK podpořili. Na jednání zastupitelstva ovšem nikoliv.

Podle odvolaného Jalovce se o radniční převrat postarali tři čtyři zastupitelé, kteří nechtějí kvůli osobním zájmům ztratit vliv na dění ve městě. Přitom je ale nejmenoval.

Dosavadní koalici tvořilo kromě babišovců s pěti mandáty také VPM - Alternativa, Koalice pro Cheb a Strana svobodných občanů. Celkem držela šestnáct hlasů z třiceti. Novou koalici tvoří opět hnutí ANO a dále pak ČSSD, ODS a spolu s nimi hlasovali ve čtvrtek i komunisté. Dohromady má nová koalice s podporou KSČM k dispozici 19 hlasů.

Druhá změna koalice

Koalice v Chebu se rozpadla letos už jednou, a to v květnu. Tehdy hnutí ANO vypovědělo smlouvu koaličním partnerům z ČSSD, jejíž starosta Petr Navrátil (ČSSD) byl odvolán. Odvolán byl tehdy i místostarosta Pavel Hojda (KSČM). Ve funkci zástupce starosty zůstal v květnu pouze Hrkal.

Tehdejší patnáctičlennou koalici tiše podporovala ODS. Současný model, jak vyplývá z dosavadního hlasování, vedení radnice je tedy ve stejném složení, akorát zákulisním podporovatelem budou nyní komunisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám