Hlavní obsah

Exsenátor Fischer neuspěl u ústavního soudu se žádostí o odškodnění 330 miliónů

Firma spoluvlastněná podnikatelem Václavem Fischerem nemá nárok na 330 miliónů korun, které žádala po státu jako odškodné kvůli blokovaným letadlům. Podle České televize o tom rozhodl Ústavní soud. Německá společnost Aircraftleasing Meier und Fischer (AMF) si u něj stěžovala na předchozí zamítavá rozhodnutí českých soudů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Václav Fischer, bývalý senátor a majitel cestovní kanceláře

Článek

Firma AMF se domáhala náhrady za ušlé nájemné za dvě konkurzem blokovaná letadla. "Jakkoli bylo konkurzní řízení v rozhodné fázi skutkově značně komplikované, soudy včetně konkurzního nevykročily z hranic ústavněprávních předpisů a jejich výklad podústavního práva nebyl nestandardní a vykazující znaky libovůle či snad dokonce svévole," stojí podle ČT v rozhodnutí Ústavního soudu.

Bývalý senátor a podnikatel v cestovním ruchu Václav Fischer žaloval stát na základě vyhraného sporu o vlastnictví dvou letadel Boeing 737 z ledna 2014. Na ústavní soud se obrátil v roce 2015 poté, co jeho nárok na náhradu škody neuznaly obecné soudy ani Nejvyšší soud.

Mezinárodní arbitráž

Konkurzní správce společnosti Charter Air (dříve Fischer Air) prodal letadla v dražbě. Podle pražského Vrchního soudu letadla do konkurzní podstaty nepatřila, Nejvyšší soud ale na jaře 2015 žádost o náhradu škody nepřipustil. Fischerova firma chtěla od státu peníze za snížení hodnoty letadel i ušlý zisk na leasingových splátkách, uvedla ČT.

Konkurz na Fischerův majetek byl v České republice zahájen v roce 2005 poté, co o dva roky dříve vyplynuly na povrch finanční potíže Fischerových firem. Fischer s konkurzem nesouhlasil a po několika odvoláních dosáhl v roce 2008 u Nejvyššího soudu jeho zrušení. Nejvyšší soud tehdy výrok zdůvodnil tím, že na Fischerův majetek už byl dříve zahájen konkurz v Německu.

Fischerem většinově vlastněná AMF letos prohrála spor o 2,45 miliardy korun, které po státu požadovala za dvě dopravní letadla zadržená před 11 lety při konkurzu na Fischerův majetek. AMF požaduje podobnou částku i v mezinárodní arbitráži. Proti Česku ji zahájila loni v prosinci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám