Hlavní obsah

Opozice neprosadila převzetí Nemocnice Na Františku

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pochybnosti o koncesním řízení na Nemocnici Na Františku, které zahájila Praha 1, vedly ve čtvrtek pražskou opozici k návrhu, aby hlavní město celý ústav převzalo. Zastupitelé o tom však odmítli jednat poté, co bylo projednání věci pevně zařazeno na lednovou schůzi.

Foto: Profimedia.cz

Nemocnice Na Františku v Praze

Článek

Navrhovali to piráti s KSČM, i z koaličních řad SZ, KDU-ČSL a STAN zněly pochybnosti o koncesním řízení až na 35 let. Praha 7 vedená poslancem KDU-ČSL Janem Čižinským už Prahu 1 požádala, aby řízení zastavila, protože František je pro Prahu 7 spádovou nemocnicí.

Marta Semelová (KSČM) připomněla, že ústav byl založen už za Karla IV. „Nerada bych sledovala, že se zakládá riziko snížení dostupnosti zdravotní péče pro občany,“ řekla Semelová, která se stejně jako další obávala plíživé privatizace nemocnice.

O jejím návrhu a návrhu Adama Zábranského (piráti) většina zastupitelů odmítla jednat až poté, co primátorka Adriana Krnáčová (ANO) slíbila, že téma bude pevně zařazeno na lednovou schůzi. „Je na tom dohoda s koaličním stranami, ve čtvrtek ráno jsme se na tom domluvili,“ řekla Krnáčová.

Není dostatečně zdůvodněno, proč má koncese trvat více než pět let, což zákon požaduje
soudní znalec Radek Jurčík

Matěj Stropnický (Trojkoalice, SZ) se obával, že v lednu už může být rozhodnuto. Pražský radní a místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek (ČSSD), který předání nemocnice soukromému subjektu prosazuje, řekl, že Praha 1 o věci bude jednat až 31. ledna.

Na čtvrtek bylo naplánováno otevírání obálek s nabídkami, podle Hodka však bylo odloženo kvůli připomínkám právníků.

Jeden z posudků, který má Právo k dispozici, zpochybňuje parametry i smysl výběru budoucího koncesionáře. Podle soudního znalce Radka Jurčíka nebyl záměr dostatečně zanalyzován, chybí dokonce relevantní ekonomické podklady pro nutné posouzení ministerstvem financí. „Není dostatečně zdůvodněno, proč má koncese trvat více než pět let, což zákon požaduje,“ varoval ve svém posudku Jurčík.

Reklama

Výběr článků

Načítám