Hlavní obsah

Zrušte EET u lékařů a v ambulancích, vyzývá Senát poslance

Novinky, ren
Aktualizováno

Výrazná většina senátorů schválila návrh, aby lékaři v ambulancích nemuseli mít povinnost elektronicky evidovat tržby. Zároveň požadují, aby jejich návrh projednala Poslanecká sněmovna ještě v prvním čtení, aby se to stihlo před 1. březnem 2018, kdy začne platit třetí vlna elektronické evidence tržeb (EET).

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Podle senátora Vladimíra Plačka (ČSSD) není nutné, aby ve většině ambulancí byla povinnost fungovat v systému EET, protože zde lidé velmi často platí hotově a malé částky.

Plaček změnu zdůvodnil tím, že současný zákon vyjímá z povinnosti evidovat hotovostní tržby jen příspěvkové organizace v sociální oblasti a zdravotnictví. „Jedná se o nápravu určité nerovnosti z pohledu zařízení sociálních služeb a zdravotnických zařízení,” uvedl senátor.

Kde však EET zřejmě zůstane, jsou obory jako klinická stomatologie, ortodoncie, dentální hygienista, zařízení reprodukční medicíny a zařízení lékárenské péče. V těchto oborech jsou poplatky za služby vyšší, a má tam tedy podle senátorů smysl EET zavést.

Fáze zavádění elektronické evidence tržeb
Termín spuštěníObor činnosti
1. fáze1. 12. 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze1. 3. 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze1. 3. 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze1. 6. 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti

Elektronická evidence tržeb byla zavedena 1. prosince 2016 pro hotely a restaurace. Od března 2017 mají povinnost evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy.

Třetí fáze má začít 1. března příštího roku a týká se občerstvení nebo farmářských trhů, ale také účetních, právníků, taxikářů či železniční, osobní, meziměstské a silniční nákladní dopravy a právě i lékařů. Čtvrtá fáze zahrne řemeslníky a má začít v červnu 2018.

Senátoři zároveň ve čtvrtek schválili doporučení vládě, aby z EET byli vyjmuti živnostníci, kteří mají roční obrat nižší než 750 tisíc korun. S tím však nesouhlasí budoucí ministryně financí Alena Schillerová. Ta by podpořila výjimku u obratu do 250 tisíc korun ročně. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám