Hlavní obsah

Volební systém je neústavní a diskriminační, zrušme ho, navrhují senátoři

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Senátoři podávají ústavní stížnost na systém sněmovních voleb. Ten je podle nich diskriminační, neústavní a nespravedlivý, zvýhodňuje velké strany a jeden hlas má v různých krajích jinou váhu. Senátoři také napadají nutnou hranici 10 procent pro vstup koalice do Sněmovny.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda senátorů STAN Jan Horník

Článek

Stížnost iniciovali senátoři z hnutí STAN. Celkem ji podepsalo 21 členů horní komory a připojili se k ní i členové TOP 09, lidovců a třeba i právnička Eliška Wagnerová a advokát Václav Láska, oba zvolení za Zelené.

„Žádáme, aby Ústavní soud zrušil stávající systém voleb do Poslanecké sněmovny, a to právě pro kvorum pro koalice a dále pro nepoměr hlasů, který je dán velikostí krajů,” řekl senátor Jiří Šesták z hnutí STAN.

„Myslíme si, že tento systém je neústavní, nespravedlivý, pokřivený a diskriminační,  popírá rovnost hlasů a měl by být zrušen,” doplnil europoslanec Stanislav Polčák (za STAN).

Hnutí ANO systém akceptuje

Předseda senátorů STAN Jan Horník zároveň doplnil, že do budoucna zvažují i podání návrhu na změnu zákona.

Podle senátorů z hnutí ANO, kteří se pod stížnost nepodepsali, není žádný systém zcela ideální. Právě v letošních volbách systém nejvíce nahrál hnutí ANO.

Zatímco vítězi voleb hnutí ANO stačilo k získání jednoho poslaneckého mandátu něco málo přes 19 tisíc hlasů, například hnutí STAN, které se do dolní komory probojovalo jako poslední s 5,18 procenta, muselo získat na jeden mandát až 43 tisíc hlasů.

„Nepochybně zvýhodňuje větší strany. My jsme stížnost nepodepsali, neboť říkáme, že žádný volební systém není ideální, ale tento funguje a my ho akceptujeme,“ reagoval na podání stížnosti Jaroslav Větrovský (za ANO). ANO je ochotno se ale bavit o možných nových návrzích na změnu systému. Očekává, že ji hnutí STAN předloží.

Systém nahrává vítězi

Výrazný nepoměr vzniká kvůli metodě, kterou se v Česku přepočítávají hlasy. „Používání D’hondtova dělitele v kombinaci s velikostí volebních obvodů, které jsou v ČR, vede k tomu, že vzniká poměrně významná bonifikace pro vítěze voleb,“ vysvětlil Novinkám politolog z CEVRO institutu Ladislav Mrklas.

„Pokud je výsledek takový, že je velký rozdíl mezi tím, kdo vyhraje, a tím, kdo je druhý, tak se ten systém chová tak, že o to výrazněji napomáhá vítězi,“ dodal.

Což je právě i letošní případ. Hnutí ANO totiž vyhrálo s velkým náskokem (29,64 %), zatímco v pořadí druhá ODS dostala 11,32 procenta.

Anketa

Je volební systém neústavní a diskriminační?
Ano
25,3 %
Ne
73,5 %
Nevím
1,2 %
Celkem hlasovalo 4063 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám