Hlavní obsah

Mrznoucí mlha, bahno a překážky. Gladiátoři závodili na trati Velké pardubické

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Extrémní závod Taxis Gladiator Race měl v sobotu světovou premiéru v Pardubicích. Přestože počasí dvakrát nepřálo - mrznoucí mlha z trávy na dostihové dráze udělala nejprve kluziště, a když ji zdupala jen malá část z více než 1200 startujících, bahnitý kaňon. Ledová voda byla v korytu, kterým se museli závodníci brodit skoro po pás, mlhou namrzlé byly i překážky, jimž se nemohli borci vyhnout.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Skupina žokejů v čele s letošním vítězem Velké pardubické Janem Kratochvílem (na snímku) absolvovala extrémní běžecký překážkový závod.

Článek

Byli mezi nimi profesionální běžci, kteří už posbírali mezinárodní vavříny, trénovaní ligoví hokejisté, elitní výsadkáři ze 43. chrudimského praporu, družstvo postavili i žokejové, kteří kurs Velké pardubické znali zatím jen ze sedla závodních koní. Trať si vytrpěl i letošní vítěz Velké, Jan Kratochvíl. „Dávat si nějaké velké ambice je předčasné, ale běhal jsem půlmaratony, tak to snad dám,“ tvrdil optimisticky před startem.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Startovalo se po dvanácti z dostihových boxů

To, že člověk vydrží víc než kůň, se mnohonásobně potvrdilo v průběhu závodu. Lidé sice běželi stejně dlouhou trať jako koně, tedy 6900 metrů, ale na ní měli 39 překážek místo koňských jedenatřiceti. A nijak lehkých: zvedali pivní sudy, přenášeli balvany, potokem za sebou vláčeli automobilové pneumatiky, plazili se bezedným blátem po břiše pod ostnatými dráty.

Vítěz za 33,5 minuty

Společný s koňmi měli snad jen start z dostihových boxů a věhlasný Taxisův příkop. Gladiátoři z něj ale skákali do měkkých pytlů s molitanem. „Byl to krásný zážitek, let vzduchem byl něco úžasného, bylo to příjemné,“ svěřil s pocity po svém prvním setkání s nejtěžší crossovou překážkou na kontinentu vítěz Tomáš Tvrdík.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Zvedání pivních sudů bylo první disciplínou po startu. Pak přišly horší...

Trať zaběhl ve fantastickém čase: 33 a půl minuty. Ale vítězství se od něj čekat dalo. Je mistrem republiky v extrémních bězích.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Extrémní běžecký překážkový závod na trati Velké pardubické se konal 2. prosince v Pardubicích.

Stejný obdiv zaslouží ale i stovky dalších, kteří, ač v bahně a mlze vyčerpáni, trefili do cíle. Součástí premiérové Taxis Gladiator Race byl i páteční noční závod. Čelovky si navléklo a do tmy vyrazilo přes tři sta odvážných.

Reklama

Související témata:
Velký Taxisův příkop

Výběr článků

Načítám