Hlavní obsah

Zeman nemá s vládou problém, řekl Babiš po jednání na Hradě. Jména dál tají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda ANO Andrej Babiš v úterý na Pražském hradě seznámil prezidenta Miloše Zemana s návrhy na ministry své vlády. Prezident ke jménům, která Babiš neřekl, prý neměl výhrad. Již dříve šéf ANO prozradil, že v jeho kabinetu bude devět nestraníků a budou pokračovat dosavadní ministři za hnutí ANO.

Záznam: Briefing po jednání Andreje Babiše s prezidentem Milošem ZemanemVideo: ČTK

 
Článek

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na Twitteru uvedl, že Zeman jmenuje Babiše premiérem 6. prosince, vládu pak 13. prosince. Jména ministrů nebude Babiš na základě požadavku prezidenta zveřejňovat. Zeman se hodlá s kandidáty, které nezná, nejprve sejít.

„Neměl výhrady,“ dodal Babiš k návrhům. V kabinetu by podle něj měly být čtyři ženy. Původně přitom Babiš uvažoval až o šesti ženách.

„Jakmile bude jmenována vláda, oslovíme jednotlivé strany a budeme se snažit vyjednávat alespoň o nějaké toleranci,“ dodal Babiš s tím, že hodlá partnery ve Sněmovně seznámit s programem svého kabinetu.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ANO Andrej Babiš

„Občané od nás očekávají, že vláda začne pracovat, budeme se snažit získat toleranci, pokud ne důvěru,“ řekl Babiš. Budoucí premiér zatím neví, kdy by předstoupil před Sněmovnu s žádostí o důvěru.

ANO sestavuje menšinový kabinet, pro nějž hodlá hledat podporu napříč politickým spektrem. Ve středu podá demisi stávající kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Podporu pro vládu s Babišem v čele ANO nemůže čekat od ODS, TOP 09, lidovců, ČSSD ani od Pirátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám