Hlavní obsah

Přišla o firmy i dceru. Hrozí jí ulice

Právo, Petr Kozelka

V jednu chvíli měla všechno, o čem snila. Úspěšně podnikala, v Praze vedla dvě restaurace, měla zázemí, narodila se jí dcera. Jenže pak se přesvědčila, jak umí být štěstěna vrtkavá. Dcera musela na operaci, po níž je těžce mentálně postižená, podnikání zkrachovalo, soud jí dceru vzal a svěřil ji otci, koncem listopadu žena musí kvůli dlužnému nájemnému opustit byt, kde žila 27 let.

Foto: Profimedia.cz

Žena přišla o svou dceru, nyní nemá kde bydlet. Ilustrační foto

Článek

Před třinácti lety přitom žila dnes padesátiletá žena spokojený život. S partnerem se jim narodila holčička, restaurace a dvě bistra fungovaly a všechno se zdálo být v pořádku.

„Jenže když bylo dcerce pět měsíců, lékař řekl, že musí na operaci srdce, jinak to nepřežije. Po operaci ležela dva týdny v umělém spánku, když ji vzbudili, byl tam problém. Nechtěla vůbec otvírat oči. Tři měsíce jsem s ní byla doma, a nakonec jsem to nevydržela a šla za neuroložkou. Ta zjistila, že dcera trpí epilepsií,“ řekla Právu žena.

Vzhledem k diagnóze muselo jít všechno stranou, podnikání se snažila řídit aspoň po telefonu, rozešla se s partnerem. Jenže do toho přišla další rána, ve třech letech lékaři u dívenky konstatovali těžkou mentální retardaci.

„Snažila jsem se s dcerou pracovat, často jsme bývaly po nemocnicích. Moje podnikání se tak nedalo udržet. V roce 2010 jsem skončila s dluhy 11 miliónů,“ přiznala.

Bez dcery i elektřiny

V této době došlo k další komplikaci. Ženina matka, která jí s dcerou pomáhala, si děvče po návratu z lázní nechala u sebe. „V tu dobu jsem byla v těžké situaci, doma mi nešla elektřina, kterou kvůli dluhům odpojili. Dluhy se mi podařilo vyřešit, ale moje matka mi dceru odmítla vrátit,“ sdělila.

Ve stejnou dobu se do věci vložil i otec dívenky a začal soud o opatrovnictví. Prvoinstanční soud v roce 2011 děvče svěřil matce. Jenže odvolací Městský soud v Praze rozhodl opačně a děvče svěřil otci. Matka i přes svou těžkou situaci boj o dceru nevzdala a podala návrh na změnu péče. Soud ale odmítl udělat jakékoli změny s důrazem na špatný zdravotní stav matky a její nezměněnou sociální situaci.

Žena krátce poté, co o dceru přišla, utrpěla mozkovou mrtvici. „Když jsem se dostala z nejhoršího, snažila jsem se ještě pracovat. Nastoupila jsem do cukrárny, bohužel tři měsíce jsem nedostala mzdu, a proto jsem odešla. Potom jsem musela na operaci s rukou a přes rok už jsem na nemocenské a skončím v invalidním důchodu,“ popsala.

Musí pryč z bytu

Kvůli zdravotním problémům žena nedokázala platit nájem v bytě. „Mám byt 3+1, bydlela jsem tam i se synem z předchozího vztahu, ten už se ale odstěhoval. Jeden pokoj navíc jsem držela pro dceru, kterou vídám jednou za čtrnáct dní a o školních prázdninách. Sociálka mi řekla, že musí mít samostatný pokoj. Jinak bych si našla něco menšího a levnějšího,“ vysvětlila žena.

Protože není s to nájemné, natož dluh splácet, rozhodla městská část o jejím vystěhování. „Vzhledem k mému zdravotnímu stavu počítám, že skončím na ulici. Mohla bych snad jít někam na ubytovnu, jenže tam si těžko budu moci brát dceru. Bez slušného bydlení o ni přijdu,“ nastínila neradostné vyhlídky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám