Hlavní obsah

Bezpečnostnímu výboru má velet odpůrce EU

Právo, Jan Martinek

Novým šéfem bezpečnostního výboru Sněmovny se po dohodě s hnutím ANO zřejmě stane poslanec za SPD Radek Koten. O křeslo předsedy tohoto důležitého výboru se pralo hned několik stran.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Poslanec hnutí Svoboda a přímá demokracie Radek Koten.

Článek

Jedenapadesátiletý Koten je poslancem za kraj Vysočina, podle obchodního rejstříku je jednatelem společnosti OK Comp, která se zabývá prodejem a servisem výpočetní techniky, zabezpečovacích systémů a alarmů.

Koten nebyl v pondělí k zastižení, ale už dříve se v rozhovorech pro média netajil silně protiislámskými názory, horoval také pro referendum k vystoupení z EU. „ČR by neměla být islamizována jako západní svět,“ řekl před časem.

Člen proruských skupin na sítích?

Na Facebooku je členem mnoha skupin, které například podporují odchod České republiky z EU. Koten je například ve skupinách „Za záchranu světa před Němci, ilumináty a USA“, „Chceme pryč z NATO a EU – Rusko je náš opravdový přítel“ či „Stop Američanům, stop americkým kolonám a stop americké provokaci Ruska“.

Nutno ale říct, že do facebookových skupin mohou někdy člověka přidat ostatní uživatelé i bez jeho vědomí.

Předseda SPD Tomio Okamura novinářům řekl, že Koten nemá žádný škraloup a není spojen s bezpečnostními skandály.

„Pana Kotena jsme vybrali proto, že má výborné komunikační a organizační schopnosti. Je odborníkem na bezpečnostní problematiku, ví dokonce i to, co se na výboru probíralo v uplynulém volebním období,“ řekl Právu Radim Fiala. „Má čistý trestní rejstřík, žádné vazby na Rusko ani USA, v Rusku nikdy nebyl,“ dodal.

Odpor proti SPD

Vyjádřil podezření, že do proruských skupin na Facebooku někdo členy SPD přidává schválně, aby je diskreditoval. „Připadá mi to jako antikampaň. Sám jsem zjistil, že jsem členem asi deseti skupin, o kterých ani nevím, že existují,“ podotkl Fiala.

Proti SPD v čele bezpečnostního výboru se zvedl odpor. „Myslím si, že SPD není kompetentní vést bezpečnostní výbor. Jejich program má v této oblasti řadu hesel, u kterých vůbec nevím, co si představit,“ řekl Právu předseda pirátů Ivan Bartoš.

Nejenom Tomio Okamura, jakýkoli zástupce SPD nebude mít naši podporu
šéd poslanců soc. dem. Jan Chvojka

„K nominacím se teprve vyjádříme, ale dali jsme jasně najevo, že bezpečnostní nebo obranný výbor je jednou z našich priorit, a toto naše usnesení trvá,“ řekla Právu poslankyně ODS Jana Černochová, která je stranickou expertkou na téma bezpečnosti a ANO jí příslíbilo výbor pro obranu.

Hlasy okamurovcům nechce dát ČSSD. „My jsme se jednomyslně usnesli na tom, že nebudeme v žádném případě podporovat jakéhokoliv nominanta SPD, protože jejich názory jsou podle našeho názoru extremistické a v rozporu s demokratickými hodnotami,“ řekl šéf poslanců soc. dem. Jan Chvojka.

„Nejenom Tomio Okamura, jakýkoli zástupce SPD nebude mít naši podporu,“ doplnil. Podle Chvojky by bylo logické i to, kdyby SPD neřídila bezpečnostní výbor.

Reklama

Výběr článků

Načítám