Hlavní obsah

Ústavní soud se zastal Zemana ve sporu o nejmenování profesorem

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Petr Kozelka

Marně se domáhal u Ústavního soudu (ÚS) satisfakce fyzik Ivan Ošťádal usilující o profesuru. Prezident Miloš Zeman fyzika profesorem nejmenoval, čemuž se Ošťádal bránil žalobou proti nečinnosti. Žalobu ale justice zamítla a vědcovy argumenty nevyslyšelo ani plénum ÚS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fyzik Ivan Ošťádal na archivním snímku.

Článek

Prezidentova nečinnost podle Ošťádala spočívala v tom, že Zeman nepodepsal dekret o jmenování profesorem. Prezident fyzika odmítl s poukazem na jeho údajné někdejší kontakty s komunistickou Státní bezpečností.

Správní soudy konstatovaly, že Zeman v případu nebyl nečinný, protože svůj záměr nejmenovat Ošťádala profesorem vyjádřil v dopisu tehdejší ministryni školství Kateřině Valachové. Podle fyzika a Univerzity Karlovy, která se k jeho žalobě přidala, však tento dopis nebyl žádným relevantním projevem vůle správního orgánu, který by směřoval navenek.

Spor pokračuje

Soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček zdůraznil, že plénum ÚS se při projednávání případu zaměřilo výhradně na to, zda prezident ve věci rozhodl negativně, nebo zda zůstal nečinný. Vůbec se nezabývalo tím, jestli činnost nebo nečinnost mohla zasáhnout do základních práv.

„Stěžovatelé nenapadli rozhodnutí prezidenta republiky o nejmenování docenta Ošťádala odpovídajícím typem žaloby a tím správním soudům neumožnili jeho přezkum, proto ÚS podaný návrh posoudil jako nedůvodný,“ prohlásil po prozkoumání případu Šimíček.

Trojice soudců s usnesením nesouhlasila
S verdiktem vyslovil nesouhlas předseda ÚS Pavel Rychetský, s jehož názorem se ztotožnili rovněž soudci Jan Musil a Jiří Zemánek. Podle jejich stanoviska  „prezident republiky nebyl ve věci stěžovatele k vydání negativního rozhodnutí vůbec oprávněn“, neboť zákon negativní rozhodnutí nepředpokládá. Rychetský poukázal rovněž na skutečnost, že dopis, v němž Zeman sdělil ministryni, že Ošťádala nejmenuje, není rozhodnutím, protože dopis nesplňuje „minimální formální požadavky“.

Fyzik i univerzita už loni napadli další žalobou i samotný akt nejmenování profesorem. Městský soud v Praze ale žalobu odmítl pro opožděnost. Nyní je spor u Nejvyššího správního soudu v řízení o kasační stížnosti.

Společně s Ošťádalem Zeman nejmenoval další dva navržené kandidáty, ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Fajt se rovněž bránil neúspěšnou žalobou a poté podal ústavní stížnost. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám