Hlavní obsah

Zimola: Kdyby bylo ČSSD nejhůř, prodejme Lidový dům

Bývalý jihočeský hejtman a šéf krajské soc. dem. Jiří Zimola si myslí, že sociální demokracie se musí znovu naučit skromnosti, skoncovat s experimenty, kvůli kterým straně utekli voliči, a ČSSD ekonomicky stabilizovat. A v nejhorším i prodat tradiční sídlo Lidový dům. To je zlaté vejce v centru Prahy, které by mohlo vynést stovky miliónů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Zimola

Článek

Zimola v neděli zveřejnil stanovisko jihočeské soc. dem. k probíhajícímu jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD v Hradci Králové. „Dost bylo experimentů, je čas vrátit se zpátky k těm, kteří nám rozuměli, v minulosti nás volili a teď od nás odešli: zaměstnanci, senioři, lidi z menších měst a obcí, rodiny s dětmi, střední třída,“ píše se v prohlášení. „Naše vyjadřování musí být jasné, žádné úřednické ptydepe a vytáčení. ... Žádné okecávání, žádné obezličky! Sbohem nesrozumitelným, obecným a nic neříkajícím heslům,“ uvádí.

„Musíme stabilizovat ekonomickou stránku ČSSD a bude-li třeba, prodat tradiční nemovitosti, třeba i včetně Lidového domu. Lidé jsou víc než baráky, přežití strany je důležitější než prestižní adresa v centru Prahy! Kvůli operativnosti v rozhodování musíme zjednodušit stranickou strukturu a posílit kompetence nejužšího týmu... Respektujme názory zdola a do kandidátních listin zasahujme jen v opravdu nezpochybnitelných a křiklavých případech, ne pro likvidaci vnitrostranických kritiků,“ naléhají Jihočeši.

Právě jejich lídra Zimolu nepustilo vedení strany ani na poslední místo jihočeské kandidátky do sněmovních voleb. [celá zpráva]

„Dokázali jsme se zpronevěřit našim slibům výměnou za posty ve vládě a koalici. Náš program musí být na prvním místě, proto nás přece lidé volí. Proto když řekneme, že nesouhlasíme s církevními restitucemi a bohatými finančními náhradami pro církve, když kvůli tomu dokonce obstruujeme ve Sněmovně a vyvěšujeme barevné billboardy, musíme se pak skutečně pokusit je zastavit a neprodat je za vládu!“ stojí v prohlášení.

Lidé podle jihočeských soc. dem. očekávají „jasné názory a silného lídra“. Chtějí takového politika, který se nebojí, věci řídí a skutečně je zařídí. „Lidé jsou solidární, sbírají víčka PET lahví nebo posílají dárcovské SMSky. Chtějí ale oprávněně vědět, na co jejich peníze jdou a mít jistotu, že si je nevyinkasují šmejdi s lidskou bídou a že je nezneužijí ti, kteří nikdy nepracovali a založili si na tom slušné živobytí,“ uvedli jihočeští soc. dem.

Musíme stabilizovat ekonomickou stránku ČSSD a bude-li třeba, prodat tradiční nemovitosti, třeba i včetně Lidového domu
z prohlášení jihočeské ČSSD

Jihočeští sociální demokraté vyzývají k respektování a pomoci menšinám, ale má se při tom podle nich používat zdravý rozum. „Vymezme se proti extrémním formám pozitivních diskriminací. Podporujme partnerství homosexuálů a třeba i adopci dětí těmito páry. Podporujme kariéry žen, ale neubližujme jim umělými kvótami na jejich zastoupení v politice či byznysu,“ vyzvala jihočeská soc. dem.

Zároveň je podle ní nutné bránit se „nesmyslným vlnám současného feminismu”. Tam je podle jihočeské ČSSD přirozená mužská zdvořilost a galantnost vnímána jako úchylka. Mělo by se také prý pomáhat ekonomickým migrantům za podmínky, že budou respektovat české zákony a tradice.

Reklama

Související články

Brněnská ČSSD chce Onderku do vedení strany

Brněnská ČSSD chce poslance a někdejšího brněnského primátora Romana Onderku do nejvyššího vedení strany. Shodli se na tom na sobotní městské konferenci její...

Výběr článků

Načítám