Hlavní obsah

Na Zlínsku spěchají kvůli moru se zabijačkami

– Zlínsko
Právo, Jiří Růžička

Vysoké tempo budou muset nasadit v příštích dnech řezníci při zabijačkách na Zlínsku. Do pátku 1. prosince se musí postarat o porážku 37 domácích prasat. Jedná se o pašíky, které lidé chovají v nejrizikovější oblasti zasažené africkým morem prasat, a porážka je čeká bez ohledu na to, že domácí vepře infekce zatím nezasáhla a postihla jen divočáky.

Foto: František Kšajt, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nařízení o porážkách do začátku prosince se týká neregistrovaných chovů, těch je čtyřiadvacet. Ve čtvrtek o tom Právo informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Přesná čísla veterináři znají po soupisu všech hospodářství s chovem prasat domácích a dalších zařízení s chovem druhů z čeledi prasatovitých, který muselo 37 obcí do 15. listopadu předat krajské veterinární správě ve Zlíně.

„SVS k dnešnímu dni eviduje v této zóně 84 chovů a 206 prasat domácích. Ve vysoce rizikové oblasti uvnitř ohradníků se vykytuje 24 chovů a 37 prasat domácích,“ řekl Vorlíček.

Porážka jako prevence

Poražená prasata mohou lidé zkonzumovat. „Porážky jsou nařízeny jako jedno z opatření, které má zabránit, aby se nákaza afrického moru prasat nedostala od divočáků do chovů prasat domácích. To je pro SVS jednou z priorit,“ uvedl Vorlíček.

V ohnisku zamořené oblasti bylo doposud uloveno 246 divokých prasat, dalších 77 se chytilo do klecí. „U osmi odlovených či odchycených divočáků prokázaly testy africký mor prasat. V okrese Zlín jsme také zaznamenali 144 uhynulých divočáků se zjištěnou infekcí, všechny ve vysoce rizikové oblasti vymezené elektrickými a pachovými ohradníky,“ sdělil Petr Vorlíček.

Chorobu přenášejí volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečná, pro chovy prasat v České republice by ale mohla být fatální

V zamořené oblasti vně ohradníků bylo dosud nalezeno a vyšetřeno 64 divokých prasat, ani u jednoho z nich se nákaza nepotvrdila. Mimo zamořenou oblast v dalších okresech Zlínského kraje bylo nalezeno a vyšetřeno 58 prasat s negativním výsledkem.

Odborníci považují za úspěch, že se nákaza zatím nerozšířila mimo území o rozloze asi 60 kilometrů čtverečních vymezené ohradníky. Obávají se příštích dnů, protože při probíhající říji dokážou divočáci migrovat velmi daleko.

Do lesů, polí a na polní cesty ve vysoce rizikové oblasti na Zlínsku mají lidé nadále zakázaný vstup. První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června u areálu Krajské nemocnice T. Bati na okraji Zlína. Chorobu přenášejí volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečná, pro chovy prasat v České republice by ale mohla být fatální.

Reklama

Související články

Na divočáky na Zlínsku vyrazí i policisté

Divočáky pomohou v ohnisku nákazy africkým morem prasat myslivcům lovit i policejní specialisté. Po proškolení a pořízení speciální munice by mohli policisté...

Na Zlínsku sepisují kvůli moru chovy prasat

Starostové obcí v oblasti, kde se mezi divočáky na Zlínsku rozšířil africký mor prasat, sepisují o víkendu všechna hospodářství s chovem prasat u soukromníků,...

Výběr článků

Načítám