Hlavní obsah

Po mrazivé noci přijde náledí a sníh, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu varoval před náledím, které bude hrozit v noci a v neděli ráno zejména v Čechách a na Českomoravské vrchovině. Následně se přidá sněžení, které může zasáhnout i střední a nižší polohy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Varování platí od nedělních 02:00 do 09:00 pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Liberecký a Ústecký kraj a pro Vysočinu.

Frontální vlna, která bude přes území Česka přecházet v severozápadním proudění v sobotu večer a v noci, přinese dešťové srážky. V noci se pak bude oblačnost protrhávat a vítr bude slábnout, přičemž teploty budou postupně klesat k 3 až -1 stupni.

„Povrchy mokré po večerních srážkách mohou zejména v Čechách a na Českomoravské vrchovině namrzat a bude se tvořit náledí,“ varuje výstražná zpráva ČHMÚ. Na ostatním území se podle meteorologů bude náledí tvořit jen výjimečně, zejména na horách a ve vyšších polohách.

Od pondělí sníh i v nížinách

V neděli večer pak předpověď očekává na většině území déšť, od vyšších poloh sněžení. „Během večera a noci na pondělí bude zejména v Čechách déšť i ve středních a nižších polohách pravděpodobně přecházet ve sněžení a bude se tvořit sněhová pokrývka,“ upozorňují meteorologové.

Lidé si podle nich mají dát pozor na to, že vozovky a chodníky budou místy kluzké. „Řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám a sledovat dopravní zpravodajství,“ doporučuje ČHMÚ.

Anketa

Máte přezuto na zimní pneumatiky?
Už ano
80,8 %
Ještě ne
13,7 %
Jezdím na celoročních
5,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4056 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám