Hlavní obsah

Babiš: Další kandidaturu do Senátu Hlavatému nedoporučím, není to dobrý nápad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý senátor a nyní poslanec Jiří Hlavatý (ANO) by měl podle Andreje Babiše zvážit svoji opětovnou kandidaturu do horní komory. Podle lídra hnutí ANO, za které Hlavatý kandidoval, jsou některá exsenátorova vyjádření na téma opětovné kandidatury a uhrazení nákladů na volby absurdní, a kandidaturu mu proto nedoporučí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Promluvím s ním o tom, chci mu jeho další kandidaturu do Senátu nedoporučit, protože si myslím, že to není dobrý nápad,” uvedl Babiš v rozhovoru pro Mladou Frontu Dnes.

Hlavatého zaskočilo, že jej voliči preferenčními hlasy posunuli z 18. místa kandidátky na druhé. Zvolením do Sněmovny mu automaticky zanikl mandát senátora. Překvapený majitel textilky Juta neváhal označit skutečnost, že si nemůže vybrat, ve které parlamentní komoře bude působit, za návrat do totality.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Hlavatý, podnikatel a nový senátor za hnutí ANO.

Hlavatý podle svých slov do Sněmovny zvolen být nechtěl, a proto avizoval, že hodlá kandidovat v doplňovacích volbách, které se na Trutnovsku kvůli jeho zvolení budou konat v lednu.

Na dotaz, zda se nehodlá nějak finančně podílet na nákladech za konání doplňovacích voleb, prohlásil, že ne, protože situaci nezpůsobil on, nýbrž ti, kdo jej volili. „Jich se zeptejte na to, jestli zaplatí náklady na dodatečné volby,” prohlásil nedobrovolný poslanec na adresu svých voličů.

„To se mu skutečně nepovedlo, je to špatně a nesouhlasím s tím,“ okomentoval v rozhovoru Babiš poslancovy výroky.

Babiš: Nejsem populista, ale pragmatik

Babiš své názory ve středu prezentoval i ve vysílání zpravodajské stanice CNN. Označil se v něm za pragmatika a odmítl, že by byl populistou.

„Ne, nejsem populista, jsem naopak pragmatik,” uvedl Babiš, který se přihlásil k hodnotám EU a řekl, že Unie musí primárně vyřešit otázky nelegální migrace a terorismu.

V souvislosti s migrací Babiš zdůraznil, že není proti přistěhovalectví, ale proti nelegální migraci. Vysvětlil, že zatímco české podniky musejí rok či dva počkat na vyřešení pracovních povolení a víz například Ukrajinců, na jih Evropy přicházejí tisíce a tisíce běženců zcela bez dokladů.

V potírání nelegální migrace by se Evropa měla inspirovat v USA, Kanadě či Austrálii a problém s běženci řešit přímo v jejich domovských zemích, řekl předseda hnutí ANO.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám