Hlavní obsah

V Ústí utratili nemocného orangutana Ňuňáka z filmu Dva lidi v zoo

Novinky, tcs
Ústí na Labem

V ústecké zoologické ve středu utratili třicetiletého samce orangutana bornejského Ňuňáka. Důvodem byl rapidně zhoršený zdravotní stav zvířete v důsledku velkého počtu zhoubných nádorů na plicích. V zoo tak z orangutanů zůstala pouze Ňuňákova partnerka Ňuninka s šestiletou dcerou Cantik.

Foto: Zoo Ústí nad Labem

Orangutan Ňuňák

Článek

Rakovinu plic odhalilo sonografické a rentgenové vyšetření, které Ňuňák podstoupil letos v červenci.

Hlavním důvodem vyšetření byly orangutanovy problémy s páteří v oblasti beder, které se projevovaly snížením pohybové aktivity, nechutí k jídlu, úbytkem na váze i viditelnými bolestmi. Vyšetření nakonec ukázalo daleko horší problémy a veterináři museli konstatovat, že léčba zhoubného onemocnění už není možná.

Nezbylo než podávat zvířeti léky na zmírnění bolesti a pokusit se omezit zavodnění plic. Poslední týdny ukázaly, že rozhodnutí o uspání zvířete musí přijít co nejdříve, aby se zkrátilo Ňuňákovo utrpení.

Utracení provedli odborníci z Berlínského IZW (Institut for Zoo and Wildlife Research), ti provedli také pitvu a odebrali vzorky pro následný výzkum. Zvířecí pozůstatky převezme Muzeum města Ústí nad Labem, které zajistí zhotovení dermoplastického i kosterního modelu.

Pašovaná zvířata

Orangutani Ňuňák a Ňuninka přišli do ústecké zoo v roce 1989 kvůli natáčení filmu Dva lidi v zoo. Měli zde pouze prodělat povinnou karanténu a následné natáčení, ale vzhledem k tomu, že se jednalo o pašovaná zvířata, byla zabavena a v zoo již zůstala.

Z dvouletých orangutanů se stala dospělá zvířata, kterým se narodilo celkem pět mláďat. Dva samci Ámos a Budi byli věnováni ostatním evropským zahradám, dvě samičky bohužel uhynuly a samička Cantik prozatím zůstává Ústí.

Zda orangutani v Ústí zůstanou, závisí i na tom, jestli se zoo podaří nalézt finance na výstavbu dlouhodobě plánovaného Asijského pavilonu, což se zatím nedaří. Pokud k výstavbě nedojde, budou zřejmě obě orangutaní samice poslány do jiné evropské zoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám