Hlavní obsah

Říjen byl nebývale deštivý, spadl téměř dvojnásobek obvyklých srážek

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říjen byl na našem území podle meteorologů poměrně teplý a především přinesl nebývalé množství srážek. Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) spadlo v průměru 78 milimetrů srážek, což odpovídá 182 procentům normálu z let 1981 až 2010.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Měsíční úhrn srážek v milimetrech

Článek

Co se týče srážek, meteorologové označili říjen za silně nadnormální. Více pršelo v Čechách (88 milimetrů) než na Moravě a ve Slezsku (70 milimetrů).

„Na severovýchodě Čech v krajích Libereckém, Královéhradeckém, Pardubickém, Vysočina a také ve Středočeském kraji spadlo více než 200 procent srážkového normálu pro říjen. Naopak o něco nižší úhrny byly zaznamenány v Jihočeském a Jihomoravském kraji, kde bylo zaznamenáno přes 130 procent normálu srážek,” popsali meteorologové lokální rozdíly.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Srážky v říjnu z hlediska dlouhodobého průměru

Nejvíce přitom pršelo v úvodu a ke konci měsíce, zatímco druhá dekáda byla „téměř beze srážek”. Denní úhrny srážek na některých stanicích v oblasti Krkonoš, Orlických a Jizerských hor překonaly hranici 50 milimetrů.

Z hlediska teplot byl říjen s průměrnou měsíční teplotou 9,5 stupně teplotně nadnormální. Průměrná délka slunečního svitu činila za celý měsíc 91 hodin a odpovídá 79 procentům normálu let 1981–2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám