Hlavní obsah

Hrad chce žalovat brněnského politika za zprávu, že Zeman má rakovinu a zbývá mu pár měsíců

– Praha

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček se v úterý ohradil proti tvrzení brněnského politika Svatopluka Bartíka, že Miloš Zeman trpí rakovinou a zbývá mu nejvýše sedm měsíců života. Bartík to napsal na Facebook. Podle Ovčáčka jsou to lži a Hrad bude reagovat trestním oznámením a žalobou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman vystoupil 6. listopadu 2017 na tiskové konferenci k Zemanově opětovné kandidatuře.

Článek

„Má rakovinu, metastáze na více místech, svoji diagnózu zná už cca tři týdny, léčbu odmítl, prognóza tři až sedm měsíců,“ napsal na svůj facebookový profil Bartík s tím, že zdroj své informace „z pochopitelných důvodů“ nezveřejní.

Dodal, že by takové zprávy nešířil, pokud by nešlo o nejvyššího státního činitele v době sestavování vlády, který chce navíc znovu kandidovat. „Je vysoký veřejný zájem na tom, aby to veřejnost věděla,“ napsal Bartík, který je radním v městské části Brno-střed za hnutí Žít Brno, které spoluzakládal, ale není jeho členem.

Ovčáček: Odporné lži

„Jsou to odporné lži a ten, kdo je šíří, je lidský odpad. Na S. Bartíka bude podána žaloba a trestní oznámení,“ komentoval Ovčáček na svém twitterovém účtu Bartíkův facebookový status, jehož kopii zveřejnil.

Zeman v září v TV Barrandov mluvil o tom, že podstoupil prohlídku na počítačovém tomografu. Chtěl tak vyvrátit spekulace o tom, že trpí rakovinou. Vyšetření prý potvrdilo, že je úplně zdravý.

V pondělí pak při potvrzování opětovné kandidatury sdělil, že mu „v sobotu odešla cukrovka“ a netrpí dnou.

Prezident se netají tím, že trpí neuropatií dolních končetin. Za posledních pár měsíců také značně zhubl. Z Hradu však od léta zní, že je zdravotně v pořádku a ke snížení hmotnosti došlo úpravou jídelníčku. Prezident také několikrát sám aktivně informoval veřejnost o tom, že se nevzdal alkoholu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám