Hlavní obsah

Mladá vína s Martinem na koni slibují vysokou kvalitu

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké procento úspěšnosti přihlášených vinařů, kteří prošli sítem výběru pro letošní svatomartinská vína, je příslibem kvalitního ročníku produkce s tímto označením. Celkem bylo do dvoukolo
vého hodnocení přihlášeno 431 vzorků mladých vín, z nichž uspělo 379. Letos tak budeme moci ochutnat o čtyři svatomartinská vína více než v loňském roce.

Foto: vinarskaunie.cz

Ilustrační foto

Článek

Celková úspěšnost hodnocených vín byla v letošním roce nadprůměrná, když možnost užívat známku Svatomartinské získalo 88 procent hodnocených vín.

„Radost máme zejména z kvality letošních vín. Během hodnocení se ukázalo, nejenže letošní ročník bude dobrý, ale zároveň vysoký počet úspěšných vzorků vypovídá o přístupu vinařů, kteří v krátkém čase od sklizně zvládají připravit vína rok od roku lépe,“ řekl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Nejvíce zastoupena budou tradičně bílá vína (162), následovaná růžovými (113) a červenými víny (104).

V letošním roce se většina hroznů sklidila ještě před tím, než začalo pršet. Byly tedy v dobré kvalitě. „Mezi mladými budou zcela jistě excelovat růžová vína, která mají krásnou ovocnou aromatiku. Obzvlášť vynikat bude odrůda Zweigeltrebe, s tou se nemůžete splést,“ sdělil Právu hlavní someliér Národního vinařského centra Marek Babisz.

„Z bílých vín mě velmi příjemně překvapil Muškát moravský pro svůj krásný aromatický projev a svěžest. Z červených pak vyzkoušejte určitě Modrý Portugal a také Svatovavřinecké, zejména v kombinaci s dobrým jídlem,“ dodal.

Logo Martina na koni zůstává na etiketě

Celkové množství vína dodaného na trh tak odpovídá dří
vějším odhadům, tedy přibližně 2 196 000 lahví.

Největší ochutnávku svatomartinských vín tradičně pořádá Vinařský fond 11. 11. v Brně. Na náměstí Svobody bude jako každý rok sto druhů svatomartinských vín od stovky různých výrobců.

Letos poprvé bude také svatomartinské víno označeno jednotným logem v podobě známého symbolu skleničky v národních barvách na horní části kapsle šroubového uzávěru, jak nově určuje vinařská legislativa. Logo Martina na koni zůstává na etiketě.

Ochranná známka „Svatomartinské“ byla registrována v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám