Hlavní obsah

Baxa kývl na funkci poslance, vzdá se postu náměstka hejtmana

Právo, Jan Švábek

Bývalý primátor Plzně Martin Baxa (ODS) ve středu večer oznámil, že přijme funkci poslance. Politik, který je v současnosti náměstkem hejtmana i primátora, kandidoval ze třetího místa kandidátky. Do Sněmovny ho katapultovali voliči preferenčními hlasy.

Foto: ČTK

Martin Baxa

Článek

„Abych nehromadil tři funkce, tak na prvním zasedání krajského zastupitelstva v novém roce odstoupím z funkce náměstka hejtmana. Dál budu náměstkem primátora pro kulturu a poslancem parlamentu,“ řekl Právu Baxa, který dosud působení v parlamentu zvažoval.

Kdo ho v křesle náměstka hejtmana pro kulturu nahradí, zatím není jasné. ODS má 15. listopadu volební regionální sněm, na kterém bude volit nové krajské vedení. Nová regionální rada má působení na kraji vyhodnotit a vzápětí navrhnout změny. Baxa nebyl pro funkci na kraji uvolněný.

Bývalý primátor Plzně se chce ve Sněmovně zaměřit na školství, kulturu a pomoc obcím a městům. „Ještě to ale bude předmětem jednání poslaneckého klubu,“ dodal politik, který v říjnových volbách získal 4655 preferenčních hlasů.

Dvaačtyřicetiletý Baxa je ženatý, kromě politiky ještě učí dějepis a zeměpis na Gymnáziu na Mikulášském náměstí v Plzni. V ODS má funkci krajského šéfa. Do Sněmovny s ním z Plzeňského kraje postoupila také bývalá rektorka Západočeské univerzity v Plzni a dnes děkanka fakulty zdravotnických studií Ilona Mauritzová. Ta za ODS kandidovala jako nestraník.

Krajské vedení ODS na svém středečním jednání také podpořilo předsedu strany Petra Fialu, aby občanští demokraté nevstupovali do vlády s hnutím ANO ani nepodporovali menšinovou vládu s účastí tohoto hnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám