Hlavní obsah

Po vichřici dál nejezdí některé vlaky, desítky tisíc lidí jsou bez elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po vichřici, která se Českem prohnala v neděli, stále nejezdí vlaky na hlavním tahu mezi Chebem a Plzní a na více než 20 úsecích regionálních tratí. Jde většinou o horské a podhorské oblasti Libereckého kraje a Krušných hor, ale také jižní Čechy a Vysočinu. Bez proudu jsou stále desítky tisíc lidí.

Foto: HZS Jihočeský kraj

Padající stromy se nevyhýbají ani záchranářům.

Článek

„Po páté hodině ráno je provoz přerušen na více než 20 úsecích, většinou se předpokládá obnovení provozu během ranních nebo dopoledních hodin, výjimkou jsou některé úseky s elektrickou trakcí nebo tam, kde je větší poškození nebo větší množství stromů,” uvedl mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Jde například o úsek České Budějovice–České Velenice, Tábor–Bechyně a Rybník–Lipno, kde se obnovení provozu předpokládá kolem poledne. Větší množství stromů je popadaných na trati mezi Libercem a Českou Lípou. Vlaky by tudy měly opět jezdit po 13. hodině.

Z hlavních tahů problémy přetrvávaly pouze na tahu mezi Chebem a Plzní. Provoz byl v pondělí ráno obnoven. Problémy už nejsou na hlavním koridoru z Prahy do Olomouce a Ostravy, kde byl provoz obnoven v neděli večer. [celá zpráva]

Desetitisíce lidí bez proudu 

Podle webu energetické společnosti ČEZ nadále trvá kalamitní stav ve 43 okresech, kde firma elektřinu distribuuje. Bez proudu zůstanou zřejmě až do večera některá místa na Děčínsku.

Na území, které obhospodařuje společnost E.ON, je nejvážnější situace v okresech Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Pelhřimov a Žďár nad Sázavou.

Bez proudu bylo v neděli odpoledne více než půl miliónu odběratelů, večer se počet snížil na 300 000. ČEZ vyhlásil kalamitní stav v osmi krajích. Hasiči zaznamenali po celé zemi tisíce výjezdů, nejčastěji k popadaným stromům a strženým střechám.

Nedělní vichřice si v Česku vyžádala dva lidské životy. U Starče na Třebíčsku spadl strom na ženu, v Jičíně usmrtil padající strom staršího muže.

Foukat bude podle předpovědi meteorologů celý den. „Očekáváme ještě nárazy větru kolem 55 kilometrů v hodině, na horách až 75 kilometrů v hodině. Na horách se mohou místy objevit sněhové jazyky,” uvedla ústecká pobočka Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Vítr jen v Krkonoších poničil tisíce kubíků dřeva. „Škody jsou větší s ohledem na podmáčenou půdu po vydatných deštích,” uvedl mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Reklama

Výběr článků

Načítám