Hlavní obsah

SŽDC odmítla kompromis s Klinikou

– Praha
Právo, Petr Janiš

Půlhodinové čtvrteční setkání náměstka ředitele státní Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) se zástupci Autonomního sociálního centra Klinika nesblížilo stanoviska obou stran ohledně budovy v Jeseniově ulici na pražském Žižkově – Klinika přinesla návrh, aby centrum smělo v budově zůstat, dokud nebude vyřízena rekonstrukce. S tím SŽDC nesouhlasilo.

Foto: Lucie Plesníková, Novinky

Autonomní sociální centrum Klinika

Článek

„SŽDC to smetlo ze stolu, vůbec se o té variantě nechtělo bavit a tím schůzka skončila,“ řekla za kolektiv Kliniky Tereza Virtová.

SŽDC podle mluvčí Kateřiny Šubové kompromis ani nezvažovala, obává se, že by před rekonstrukcí byla jakožto majitel bývalé polikliniky v nevýhodné situaci. „Protistrana chce svůj pobyt legalizovat, podmiňují to nějakou smlouvou. Kdybychom cokoli podepsali, převzali bychom zodpovědnost,“ uvedla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Rekonstrukce od příštího roku?

Objekt chce státní správa přestavět na převážně administrativní budovu.

„Je třeba změnit územní plán. Nebylo vydáno územní rozhodnutí, stavební povolení, neproběhl tendr na firmu, která by Kliniku rekonstruovala. Je nám jasné, že to potrvá dva tři čtyři roky,“ uvedla Virtová.

Podle Šubové by ale rekonstrukce mohla začít už na jaře příštího roku. Magistrátní odbor územního rozvoje v červenci SŽDC poskytl vyjádření, podle něhož není nutné územní plán měnit.

Foto: Lucie Plesníková, Novinky

Autonomní sociální centrum Klinika

Území v Jeseniově ulici má podle stávajícího určení sloužit veřejnému vybavení a tím podle kolektivu Kliniky není administrativa.

SŽDC vidí situaci jinak. „Máme polyfunkční dům s převážně administrativním využitím, tzn. nebude to čistě administrativní budova, a z tohoto pohledu parametry splňuje,“ reagovala Šubová.

Mají budovu opustit

Státní organizace vyzvala lidi z kolektivu Kliniky, ať budovu neprodleně opustí. Ti se k tomu nechystají.

Náměstek SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola podle Šubové poukázal na pravomocné rozhodnutí soudu s tím, že ho správa hodlá vymoci. „Zda to bude formou spolupráce s policií při předání exekutorovi, nebudeme v tuto chvíli komentovat,“ doplnila Šubová.

„SŽDC usiluje o vyklizení domu policií jen proto, aby mohl být několik měsíců až let prázdný. Kdo s tímto postupem státu tak jako my nesouhlasí, ať se přijde podívat na program,“ oponoval Jan Trnka z Kliniky.

Soudní spor se vedl o smlouvu, kterou s Klinikou uzavřel Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, než budovu předal SŽDC. Smlouva vypršela loni v březnu a pře se týkala důvodů ukončení. Vývoj ještě může zvrátit Nejvyšší soud, k němuž zamířilo dovolání Kliniky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám