Hlavní obsah

Sníh, mráz a vítr. Čeká nás počasí, že by psa nevyhnal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí, že by psa nevyhnal, nás čeká o nadcházejícím víkendu. Čtvrtek bude posledním dnem, kdy si užijeme příjemných teplot, pak už bude rtuť teploměru jen klesat, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Teploty se budou pohybovat zhruba pět stupňů pod dlouhodobým normálem, na horách, ale i v nižších polohách už bude sněžit.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, na některých místech by odpoledne mělo být i polojasno. Teploty se budou držet mezi 13 a 17 stupni. „Během noci začne do Česka proudit studená fronta, která přinese prudké ochlazení a silný vítr,“ uvedla Honsová.

pátek by mělo být zataženo s deštěm, ranní teploty budou mezi 7 a 3 stupni, odpolední se budou pohybovat mezi 9 a 13 stupni. Během dne bude zesilovat vítr, v nárazech v nížinách bude dosahovat rychlosti 50 km/h, v Krušných horách to už bude 90 km/h. Studené proudění ovšem výrazně ovlivní počasí během víkendu.

sobotu bude zataženo s deštěm nebo dešťovými přeháňkami. Od poloh 900 metrů nad mořem bude sněžit a bude foukat čerstvý vítr. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 7 a 3 stupni, odpolední mezi 7 a 11 stupni.

Stejný charakter počasí bude i v neděli. Zataženo s deštěm, sněžit bude od 600 metrů nad mořem, v noci se mohou objevit sněhové přeháňky i v nižších polohách. Vát bude čerstvý vítr, který v nížinách dosáhne rychlosti 70 km/h, na horách 120 km/h. „Řidiči by si měli dát pozor na tvorbu závějí a sněhových jazyků,“ uvedla Honsová.

Předpovědní modely počítají s dalším výrazným ochlazením i v dalším týdnu. V pondělí bude oblačno a mělo by sněžit, déšť se objeví jen v nížinách do 400 metrů nad mořem. Vát bude čerstvý vítr, ranní teploty se budou pohybovat mezi 5 a 1 stupněm, odpolední mezi 8 a 4 stupni. Pocitově budeme cítit větší chladno, kolem 0 stupňů kvůli silnému větru.

úterý by mělo už mrznout, na horách ranní teploty počítají s –6 až –7 stupni, v nížinách 2 až –2 stupně. Sněžit by mělo ve výšce kolem 400 metrů nad mořem. Přechodně by se mělo oteplit v polovině týdne, ale na další víkend předpovědní modely počítají s výraznějším ochlazením, sdělila Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám