Hlavní obsah

Vysílací rada odložila stížnost Pirátů na Novu, ozvali se prý moc brzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) v úterý odložila stížnost Pirátské strany na obsazení předvolební debaty lídrů politických stran na TV Nova. Stížnost totiž přišla ještě před uskutečněním debaty a rada se zabývá pouze již odvysílaným obsahem. Řekl to předseda RRTV Ivan Krejčí.

Foto: TV Nova

Andrej Babiš (ANO) a Lubomír Zaorálek (ČSSD) v debatě na Nově

Článek

Soukromá stanice podle Pirátů porušila zákon, když poskytla minulý čtvrtek, den před otevřením volebních místností, prostor jen Andreji Babišovi (ANO) a Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD).

„Rada se zabývá pouze odvysílaným obsahem, nikoli preventivně, protože to by byla nepřípustná cenzura,“ uvedl Krejčí.

Nova podle Pirátů porušila ustanovení zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, podle něhož „je provozovatel vysílání povinen zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti a zejména nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí“.

Předvolební debaty
Veřejnoprávní Česká televize přichystala na čtvrtek 19. října, tedy na večer před prvním dnem sněmovních voleb, takzvanou superdebatu předsedů či celostátních lídrů stran s největším volebním potenciálem.
Šéf ANO Andrej Babiš, jehož hnutí bylo podle průzkumů favoritem voleb, dopředu oznámil, že se jí nezúčastní a místo toho vystoupí ve stejném čase na Nově, která přichystala duel šéfa ANO s volebním lídrem ČSSD.
Nova duel prezentovala jako debatu nejvážnějších kandidátů na premiéra, výsledek voleb jí však dal za pravdu jen v případě Babiše, jehož hnutí volby vyhrálo. ČSSD skončila s výsledkem 7,27 procenta hlasů až šestá. Piráti, kteří si na postup Novy stěžovali, skončili třetí s 10,79 procenta hlasů.

Nova už dříve reagovala, že právní předpisy neporušuje a duel dvou podle ní nejvážnějších kandidátů na premiéra je běžná praxe západních televizních stanic.

Piráti ve snaze zabránit vysílání debaty dokonce požádali soud o předběžné opatření. Městský soud v Praze ve veřejném zasedání v den vysílání jejích žádost zamítl. Podle soudu byla žaloba nedůvodná, protože program ještě nebyl odvysílán.

Reklama

Výběr článků

Načítám