Hlavní obsah

BIS zaznamenala zvýšenou aktivitu ruských a čínských zpravodajců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní informační služba (BIS) ve výroční zprávě za rok 2016 upozornila, že zaznamenala vyšší intenzitu aktivit ruských tajných služeb na území České republiky. Více se angažují i čínské tajné služby.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Právo a bis.cz

Článek

„V průběhu roku 2016 vzrostla role a intenzita aktivit ruských zpravodajských služeb na území ČR. V kontextu čínských aktivit se rok 2016 nesl ve znamení růstu intenzity a agresivity vlivových operací a nárůstu činnosti čínské špionáže na území ČR a proti českým zájmům a bezpečnosti,” shrnuje výroční zpráva.

Ruské zpravodajské služby se angažovaly především v hybridním konfliktu, který zasahuje do českých vnitřních záležitostí, ale je i součástí „ruských hybridních kampaní proti Ukrajině, NATO a EU”. Zpráva zmiňuje i ruskou kybernetickou špionáž.

Čína se oproti tomu zaměřovala zejména na „eliminaci tibetské otázky a narušení česko-tchajwanských vztahů”.

Podnikatelské skupiny i populisté

Zpravodajci si všímali rovněž významného posilování vlivu velkých podnikatelských skupin na ekonomické rozhodování státu. Ač zpráva konstatuje, že se tak dělo legální cestou, šlo o významné zásahy do ekonomických zájmů země.

Zpráva reflektuje rovněž extremismus a upozorňuje na nárůst populismu spojený zejména s migrační krizí a muslimy.

„Lze konstatovat, že působení protiimigračního hnutí přispělo k polarizaci české společnosti a vzrůstající radikalizaci názorů u části veřejnosti (nejen u odpůrců, ale i u zastánců imigrace) a jejich nedůvěře v demokratické hodnoty,” uvedla zpráva s tím, že nebyly ohroženy demokratické základy ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám