Hlavní obsah

Sociální demokraté řešili, co bude dál. Čím dál víc hlasů volá po roli v opozici

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Lidovém domě se v neděli večer sešlo politické grémium ČSSD. Vedení strany se radilo, jak budou dál postupovat po debaklu ve sněmovních volbách. Uvnitř soc. dem. se čím dál více ozývá volání po tom, že by strana měla být v opozici.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lubomír Zaorálek (vpravo) a Milan Chovanec hovoří s novináři v Lidovém domě v Praze, kde 22. října jednalo grémium ČSSD před večerní schůzkou se zástupci hnutí ANO o povolebním uspořádání Poslanecké sněmovny a dalších tématech.

Článek

Jasný názor o budoucí roli ČSSD má předseda Senátu Milan Štěch. „Myslím si, že by sociální demokracie měla jít do opozice, že bychom měli zkonsolidovat síly a vyhodnotit uplynulé volby a připravit se na další období,“ řekl novinářům při příchodu na jednání.

Ministr vnitra Milan Chovanec, který je dočasně pověřený vedením strany, prohlásil, že názor Štěcha mu není cizí. „Může to tak dopadnout,“ připustil.

Dodal, že ČSSD se nebude za každou cenu prodírat do vlády. „Alfou a omegou je, aby ČR byla stabilní,“ míní Chovanec.

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek, který byl volebním lídrem ČSSD, svůj názor jasně nesdělil. „Je pravda, že jsme v něčem zaplatili za koalici s Andrejem Babišem. Volby ukázaly, jakým rizikem pro nás bylo soužití s Babišem,“ podotkl.

Politické grémium se také shodlo, že mimořádný sjezd ČSSD se bude konat 7. dubna v Hradci Králové.

Vyjednávací tým ČSSD se v neděli v osm hodin večer schází s hnutím ANO, jednat spolu budou o složení nové Sněmovny a zřejmě také o případné spolupráci.

Reklama

Výběr článků

Načítám