Hlavní obsah

Matěj Stropnický rezignoval na post předsedy Strany zelených

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matěj Stropnický v sobotu ještě před sečtením všech hlasů ve sněmovních volbách 2017 oznámil okamžitý odchod z čela Strany zelených. Učinil to v jejím volebním štábu v Divadel Komedie.

Matěj StropnickýVideo: Novinky

 
Článek

„Výsledky Zelených v těchto volbách nejsou dobré. Rád bych po jednání předsednictva oznámil, že odstupuji ze své funkce, a to okamžitě. Zbytek předsednictva bude řídit stranu v demisi do sjezdu. Sjezd Strany zelených se bude konat v lednu 2018 v Ostravě,“ řekl Stropnický.

Uvedl, že nebyl spokojen s kampaní. „Nebyli jsme úderní, nebyli jsme jednoznační,“ poznamenal. Členům později řekl, že kritika se týkala vedení strany, které kampaň připravovalo.

Přítomní zelení vyhlíželi metu 1,5% hlasů, která by jim zajistila státní příspěvek sto korun za obdržený hlas. Dokonce zaznělo přirovnání výsledků voleb k pohřbu. Podle Stropnického je důležité, aby se Zelení nerozložili, protože za rok je čekají volby komunální a v Praze krajské.

Zelení z parlamentu nezmizí, protože v Senátu má mandát díky nim či jejich pomoci sedm senátorů. Zelená témata nabydou podle Stropnického nyní na důležitosti. Přítomní ve volebním štábu Zelených odměnili Stropnického potleskem.

Strana se dostala do Sněmovny jen v roce 2006, když ji vedl Martin Bursík. „Vlastně to tehdy byl model dnešních Pirátů, hlasy přišly od ostatních subjektů,“ řekl Právu Vít Masare, který se letos podílel na kontaktní kampani. Zelný autobus objel 90 měst, kampaň se vedla hodně na sociálních sítích.

Reklama

Výběr článků

Načítám