Hlavní obsah

Část praktických lékařů stávkuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi 7000 praktických a dětských lékařů a ambulantních specialistů nechá ve středu své ordinace zavřené. Mimo provoz bude od 10.30 do 11.00 také asi 400 lékáren. Společně protestují proti návrhu úhradové vyhlášky pro rok 2018, která pro ně nepočítá s nárůstem plateb od zdravotních pojišťoven.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Lékaři protestují proti nárůstu byrokracie a podfinancování praxí.

Článek

Lékařům vadí srovnávání příjmu celé ordinace, která má kromě platu lékaře a sestry také další náklady jako nájem ordinace, její provoz a zdravotnický materiál, s příjmem lékaře v nemocnici. Zatímco v nemocnicích vláda slíbila růst platů o deset procent a pro lůžkovou péči počítá s navýšením úhrad meziročně o devět miliard korun, praktičtí lékaři nemají navíc dostat nic.

Protestovat budou spolu s nimi také lékárny. Chtějí dorovnání platby za vydaný recept na úroveň zrušených regulačních poplatků. Elektronický recept, který musí lékaři od roku 2018 vydávat, jim podle České lékárnické komory až třikrát prodlouží práci. Lékárny navíc na rozdíl od lékařů nedostanou kompenzaci, aby nové povinnosti přizpůsobily své počítače. [celá zpráva]

Doktoři protestovali už minulý týden v úterý, zapojilo se jich až 12 000. Ordinace byly otevřené a lékaři měli na rukávech černé pásky jako symbol „pohřbívání” jejich praxí. Úhradová vyhláška, proti které protestují, zatím není definitivní, hotová má být na konci října. [celá zpráva]

Termín stávky vadí některým politikům, protože se koná před volbami.

Anketa

Podporujete protest praktických lékařů?
Ano
24,4 %
Ne
75,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4560 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám