Hlavní obsah

Předseda Sdružení praktických lékařů: Zavřeme na den, abychom nezavřeli navždy

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékárníci a praktičtí lékaři budou ve středu protestovat. Lékařům vadí, že zatímco nemocnicím roste množství peněz, které jim rozděluje ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím úhradové vyhlášky, do ambulancí jde stejně či méně než v předchozím roce. V posledních čtyřech letech se situace velmi zhoršila natolik, že někde zanikají ambulance bez náhrady, upozorňuje v rozhovoru pro deník Právo předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Praktičtí lékaři pořádali 10. října ve Žlebech na Kutnohorsku symbolický pohřeb zavřené ordinace. Na snímku je předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Článek

Kolik lékařů ve středu zavře ordinace a proč? Kdo v akutním případě pacienty ošetří?

Ve středu zavřou ordinace praktičtí lékaři pro dospělé, praktičtí lékaři pro děti a dorost a ambulantní specialisté. Akce se zúčastní asi šest tisíc lékařů, ale další se přidávají. Nespokojenost mezi ambulantními lékaři je obrovská, takže očekávám ještě ­vyš­ší účast. Náš protest ve Žlebech minulý týden podpořilo téměř 12 tisíc lékařů a stomatologů tím, že ordinovali s černými páskami.

Ordinace zavíráme proto, abychom upozornili na kritickou situaci v ambulantním sektoru. V posledních čtyřech letech se situace velmi zhoršila a vede k tomu, že již dnes na desítkách míst zanikají ambulance bez náhrady a lidé zejména na venkově přicházejí o dostupnost základní zdravotní péče. Takových míst bude přibývat, v roce 2020 bude chybět 800 ambulantních lékařů a stát proti tomu nic nedělá. V případě akutních zdravotních problémů, které nepočkají do druhého dne, se pacienti budou muset obrátit na nemocnice či záchranku.

Co chcete protestem dokázat a připomenout?

Chceme připomenout, že ambulantní sektor je dlouhodobě zanedbáván ministerstvem zdravotnictví. Chybí mu finance na rozvoj ordinací, na platy sester. Úhrady za péči praktických lékařů se za posledních devět let navýšily o sedm procent, to nepokryje ani inflaci. Chceme upozornit na rostoucí byrokracii, která nás dusí a bere čas na ­pa­cienty a jejich léčbu. Odmítáme povinné zavedení e-receptu od 1. 1. 2018, vadí nám také povinná EET u ambulantních lékařů, kde podle nás nemá smysl.

Požadujeme, aby se problematikou primární péče a jejím rozvojem urychleně začala zabývat vláda. Chceme, aby byla zřízena funkce náměstka ministra zdravotnictví pro ambulantní sektor. Podmínkou je jeho hluboká znalost této problematiky.

Jedná s vámi ministerstvo zdravotnictví?

Ministerstvo zdravotnictví s námi nejedná.

Neberete si jako rukojmí pacienta a neporušujete tímto krokem smluvní vztah s pojišťovnami?

Ne. Netěší nás, že musíme volit tuto formu protestu. Seděli bychom raději v ordinacích a léčili. Práci, kterou neuděláme ve středu, budeme muset dohnat v následujících dnech. Situace je opravdu vážná a všechny jiné možnosti, jak ministerstvo přesvědčit, aby ji řešilo, byly už vyčerpány. Žádáme pacienty o pochopení a o podporu této akce. Jde v ní o zachování dostupnosti základní zdravotní péče, kterou potřebuje každý pacient. Zavíráme ve středu naše ordinace na jeden den, abychom je zítra nemuseli zavřít navždy.

Nemůžeme se tiše dívat, jak se nám síť ambulantních zdravotnických zařízení postupně rozpadá. Stav, kdy pacient bude muset dojíždět k lékaři několik desítek kilometrů, není pro nás, ale především pro naše pacienty akceptovatelný. Je smutné, že se tak děje v době prosperity a ekonomického růstu, kdy vláda rozhazuje peníze na všechny strany plnými hrstmi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám