Hlavní obsah

Jako v Rusku, odsoudili europoslanci zásah ve Španělsku

• Aktualizováno
Právo, tin

Zásah španělské vlády proti účastníkům referenda o nezávislosti Katalánska odsoudili poslanci napříč politickým spektrem. Bývalý prezident Václav Klaus je pobouřen brutalitou, kterou španělská vláda použila proti vyjádření svobodného názoru. Čeští europoslanci chtějí, aby se zásah projednával na evropské půdě.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Zásah policie proti účastníkům referenda o nezávislosti Katalánska.

Článek

„Považujeme za nepřijatelné, aby kterákoli vláda zneužívala ozbrojené síly, násilí a represe k potlačení těch, kteří chtějí svobodně vyjádřit svůj názor,” prohlásil Václav Klaus. Připomněl, že Evropská komise v poslední době opakovaně kritizovala Polsko a Maďarsko „za údajné nedodržování vlády práva i tzv. evropských hodnot, a proto těmto zemím vyhrožovala se sankcemi”. „Žádáme Evropskou komisi, aby podobně odsoudila španělskou vládu za její nedemokratické a zcela nepřijatelné jednání,” dodal Klaus.

Europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL) je přesvědčen, že těmito metodami nažene Španělsko váhavé voliče do náručí separatistů. „Tím, že použila takhle brutální metody,  jen nažene váhavé voliče do náruče separatistů. Neměla používat tak drastické prostředky, aby zabránila referendu,“ uvedl v ČT Svoboda, podle kterého se nyní Španělsko může zařadit mezi ‚černé ovce Evropy‘ vedle Polska a Maďarska.

„Ukazuje se, že problémy s demokracií má více členských států EU. Teď je módní poukazovat na Polsko a Maďarsko, ale teď se k tomu přidává Španělsko. Tohle má do fungující demokracie daleko,“ řekl europoslanec.

Interpelace v europarlamentu

Stanislav Polčák, který je v europarlamentu za STAN, považuje ukázky ze Španělska za děsivé. „Jako by to ani nebyly záběry ze země EU, ale bohužel ano. To jsou snad obrázky z Ruska, ne ze Španělska,“ řekl Polčák v ČT. Ten chce na půdě europarlamentu pronést interpelaci. „Není možné střílet gumové projektily do voličů, kteří nesou v ruce volební lístek. Evropská komise by to měla odsoudit,“ uvedl Polčák.

I podle europoslankyně Kateřiny Konečné (KSČM) je zásah španělské vlády absolutně nepřijatelný. Připomněla, že referendum o katalánské nezávislosti by ani nebylo závazné. „Jediný výsledek bude obrovská naštvanost lidí,“ řekla Konečná. Varovala, že něco podobného se může stát i v jiné zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám