Hlavní obsah

Na divočáky na Zlínsku vyrazí i policisté

Divočáky pomohou v ohnisku nákazy africkým morem prasat myslivcům lovit i policejní specialisté. Po proškolení a pořízení speciální munice by mohli policisté začít lovit divočáky během jednoho týdne. V pondělí to oznámilo ministerstvo zemědělství.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Elektrický ohradník lemuje i silnici mezi Velíkovou a Hrobicemi.

Článek

Resort se na zapojení policistů do odlovu černé zvěře na Zlínsku dohodl s ministerstvem vnitra a posvětil jej i kabinet.

„Mimořádná situace si žádá mimořádná řešení, proto jsme se s ministrem vnitra dohodli na zapojení policistů, kteří by měli na Zlínsku pomoci s odstřelem černé zvěře,” okomentoval rozhodnutí ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Odstřel bude koordinovat Krajská veterinární správa. Místní myslivecké spolky se postarají o odvoz odlovených prasat i dezinfekci místa odstřelu, za což jim budou náležet finanční kompenzace.

„Chápu, že se snaží udělat maximum, ale nevím, do jaké míry mají policisté zkušenosti s lovem zvěře, zvlášť v noci nebo za špatného počasí. Je to něco jiného než střílet na terč. Jsem zvědavý, jak to bude vypadat v praxi,” řekl ČTK v reakci předseda Mysliveckého spolku Lípa Tomáš Indra s tím, že má zatím jen kusé informace.

Speciální náboje, které divočáky na místě usmrtí, věnovala policii zbrojovka Sellier & Bellot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám