Hlavní obsah

Stýská se vám po Varšavské smlouvě, útočil Stropnický na poslance KSČM

– Praha

V hádku o hodných a zlých Američanech a Rusech se zvrhla nedělní debata v ČT mezi ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) a poslancem KSČM Alexanderem Černým. Ostrá slova padala zejména kvůli situaci v Severní Koreji, na Ukrajině a ruských a běloruských cvičení Západ 2017.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Článek

Černý uvedl, že severokorejský lídr Kim Čong-Un je sice podivín, kterého by bylo dobré nahradit, podle něj ale Spojené státy a americký prezident Donald Trump situaci s KLDR zbytečně vyhrocují a provokují nejen slovy o zničení Pchjongjangu, ale i demonstracemi síly jako jsou přelety bombardérů či vojenskými cvičeními.

Obdobný je podle komunistického poslance i vztah mezi NATO a Ruskem. „Zvyšování amerických investic do svých sil a jejich přítomnosti v Evropě, množící se americké a alianční základny, přibližování NATO k ruské hranici. Nemohu přijmout logiku, že Rusko ohrožuje zbytek Evropy a světa,“ prohlásil Černý.

„Otevřete olejovky a vystoupí zlý Američan“

Stropnický se komunistickému poslanci vysmál s tím, že vojenská cvičení a demonstrace síly jsou hlavně kvůli uklidnění obyvatel Jižní Koreje, pobaltských zemí i Polska, protože mají obavy z možného vývoje.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Alexander Černý objasňuje stanovisko KSČM ke kauze olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila.

„Musím se smát. Otevřete olejovky a vystoupí z toho zlý Američan. Mám pocit, že tu sedím s ruským velvyslancem. Mám pocit, že se vám stýská po Varšavské smlouvě, poslední kapka bude, až invazi v roce 1968 označíte za internacionální pomoc,“ zaútočil Stropnický.

„Chcete se dál bavit konstruktivně, nebo si dál chcete vyměňovat bonmoty? Nedovedu si představit, proč by Rusové napadli ČR nebo Francii, když je síla jednoznačně na straně USA. Rozšiřováním NATO na východ se situace nejen nezlepšila, ale zhoršila. Jen se tím přilévá a olej do ohně a koledujeme si o malér,“ odpověděl ministrovi Černý.

Na to Stropnický kontroval, jestli si dovedl představit invazi Krymu. „Panu Putinovi se stýská po Sovětském svazu. Rusku jde o to destabilizovat zemi, která se z něj vyčlenila, začít motivovat ruské menšiny, pak se objeví lokální vůdce se silnými vazbami na Moskvu a dochází ke drolení,“ dodal s tím, že takový scénář se ve velkém odehrál na Ukrajině, v menším v Gruzii.

Reklama

Výběr článků

Načítám