Hlavní obsah

Říjen bude chladný. Podzim propukne naplno

Novinky, mif

Spíše chladné počasí, na které si lidé museli v posledních dnech zvyknout, alespoň na chvíli poleví. Konec října totiž bude teplejší. V říjnu však propukne podzim naplno a rtuť v teploměrech klesne citelně dolů. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Období od 25. září do 22. října 2017 bude teplotně průměrné,“ uvedli meteorologové s tím, že chladnější počasí je pro toto roční období typické.

Teplotně průměrné budou především první dva týdny výhledu. „První týden se budou maximální denní teploty vzduchu pohybovat většinou od 16 do 21 °C a minimální noční teploty budou 10 až 5 °C,“ stojí ve výhledu.

„Týden od 9. do 15. října se jeví teplotně slabě podprůměrný s průměrnou týdenní maximální teplotou vzduchu v rámci Česka kolem 12 °C a průměrnou týdenní minimální teplotou kolem 3 °C a tedy nejchladnější z celého období,“ doplnili meteorologové.

Konec sledovaného období by měl být teplejší, průměrná teplota by se však měla zvýšit maximálně v řádu jednotek stupňů.

Pršet přesmíru nebude

„Srážkově očekáváme období průměrné až podprůměrné. Průměrné týdenní úhrny se budou pohybovat v rámci ČR většinou v intervalu 2 až 10 mm,“ uzavřeli meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 21. srpna do 17. září v letech 1981 až 2010 byla 10,1 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 40 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám