Hlavní obsah

Zeman se Steinmeierem jednali o migraci i o dopravě

Novinky, jas

Prezident Miloš Zeman v úterý přivítal na Pražském hradě německou hlavu státu Franka-Waltera Steinmeiera. Vedle migrační krize a budoucnosti EU jednali mimo jiné o propojení dopravní infrastruktury obou zemí.

Foto: Právo

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier (vlevo) na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem

Článek

Zeman připomněl, že se se Steinmeierem setkal již před mnoha lety coby český premiér. Nyní po přijetí s oficiálními poctami hovořili mimo jiné o migrační krizi, na niž mají obě země rozdílné názory.

„V otázce migračních kvót má česká vláda stejný názor jako já. Řekl jsem panu prezidentovi, že si dovedu představit velmi účinnou pomoc v zemích původu migrantů,” uvedl Zeman, který následně připomněl i údajnou „neslučitelnost kultur”, zejména v případě islámských migrantů.

Steinmeier dodal, že musíme hledat „snesitelná řešení”, byť názory mohou být různé. EU podle něj nemá zájem na podpoře migrace.

Zeman po jednání vyzdvihl rekordně nízkou nezaměstnanost v obou zemích a připomněl plánované budování vysokorychlostních spojení do Berlína či Mnichova, která byla rovněž tématem diskuse. O dopravním spojení po železnici i po vodě hovořil i Steinmeier.

Reklama

Výběr článků

Načítám