Hlavní obsah

Zeman je populárnější než Babiš, ukázal průzkum pro ČSSD

Právo, kab

V souboji o nejpopulárnějšího českého politika šéf ANO Andrej Babiš prohrál s prezidentem Milošem Zemanem. Tvrdí to alespoň průzkum agentury STEM, který si nechala zhotovit ČSSD.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman (vpravo) s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO)

Článek

Zatímco hlavu státu podporuje 51,6 procent respondentů, Babiše 43 procent. Volební lídr soc. dem. a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek skončil třetí s 38,4 procenta.

Trojice se v žebříčku popularity ocitla společně výjimečně. Agentury totiž obvykle srovnávají zvlášť ústavní činitele, kam patří Zeman, a zvlášť osobnosti politických stran, nebo členy vlády, kam spadají Babiš se Zaorálkem.

ČSSD si v průzkumu nechala od STEM také zjistit, jak si její lídr u voličů stojí. Z 86,7 procent respondentů, kteří se vyjádřili, že ministra zahraničí znají, se 52,8 procent respondentů vyslovilo, že by byl pro ně lepším premiérem než Babiš. Předsedu hnutí ANO v tomto srovnání preferuje 47,2 procent respondentů.

Se Zaorálkem „zcela“ souhlasí jen čtyři procenta

Že se stal Zaorálek v polovině června kandidátem ČSSD na post premiéra, zaregistrovalo podle průzkumu 69,2 procent respondentů.

Souhlas s názory ministra vyjádřilo v průzkumu 45,3 procent těch respondentů, kteří jeho názory znají. Necelá čtyři procenta z těchto respondentů s názory Zaorálka souhlasí „zcela“. Nesouhlas s názory Zaorálka vyslovilo 40,1 procenta respondentů, z toho 10 procent nesouhlasí „vůbec“.

Průzkumu veřejného mínění agentury STEM, který probíhal ve dnech mezi 17. a 23.srpnem, se zúčastnilo 1065 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám