Hlavní obsah

Komise k únikům ze spisů navrhuje orgán pro vyšetřování žalobců i evidenci kontaktů s médii

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Sněmovní vyšetřovací komise k únikům z policejních spisů v pátek schválila závěrečnou zprávu. Poslanci se na ní shodli jednomyslně. Navrhují například zřídit zvláštní orgán, který by měl na starost vyšetřování státních zástupců. Dolní komora se závěry komise bude zabývat v úterý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Schůze sněmovní vyšetřovací komise k únikům informací z vyšetřovacích spisů (archivní foto)

Článek

„Komise jednomyslně schválila závěrečnou zprávu, kterou předloží Sněmovně v úterý. Komise doporučuje přijmout některé změny zákonů, některá opatření tak, aby bylo zabráněno neoprávněným únikům ze spisů,“ sdělil na tiskové konferenci po posledním zasedání vyšetřovacího orgánu předseda komise Martin Plíšek (TOP 09).

Podle komise by se měl změnit především zákon o státním zastupitelství.

„Konkrétně tak, že dojde ke zřízení specializovaného útvaru v rámci Nejvyššího státního zastupitelství, v jehož kompetenci bude vyšetřování a stíhání trestných činů spáchaných státními zástupci,“ vysvětlil Plíšek.

Komise také navrhuje zavést povinnost pro orgány činné v trestním řízení – tedy policii, státní zástupce či soudce –, aby evidovaly a zakládaly do spisů veškeré kontakty s médii.

Komise nebude podávat trestní oznámení

Plíšek také uvedl, že komise nebude v souvislosti s výslechy podávat trestní oznámení. „Byli jsme ujištěni, že všechny kauzy jsou šetřeny kompetentními orgány, a nebyl důvod, abychom podávali trestní oznámení,“ konstatoval Plíšek.

Sněmovna bude usnesení komise schvalovat v úterý.

Komise vznikla letos na jaře. Její vznik iniciovala ČSSD poté, co anonym na internetu publikoval nahrávky ne zcela jasného původu, na nichž mluví šéf hnutí ANO Andrej Babiš s dnes už bývalým novinářem MF Dnes Markem Přibilem. Zmiňují se o faktech obsažených v policejních spisech.

Reklama

Výběr článků

Načítám