Hlavní obsah

Nečekané uvalení vazby bylo chybou, konstatoval ÚS a zastal se stíhaného lékaře

Onkologa stíhaného za nelegální obchodování s léky se v úterý zastal Ústavní soud (ÚS). Muž podal stížnost proti uložení vazby, byť se mezitím po složení kauce 1,5 miliónu korun dostal na svobodu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jednání Ústavního soudu

Článek

Lékař z Moravskoslezského kraje je stíhaný konkrétně pro podezření ze zpronevěry. Podle vyšetřovatelů si nechával část léčiv, která objednal pro své pacienty. Pak léky předával dalším spoluobviněným, kteří je zřejmě prodávali. Zdravotním pojišťovnám tak údajně vznikla škoda přes tři milióny korun. Případ je v přípravném řízení, obžaloba ještě není podaná.

Po lékařově zadržení v listopadu 2016 podalo státní zastupitelství návrh na uvalení vazby. Samosoudce Okresního soudu v Ostravě jej nechal pustit na svobodu, důvody pro vazbu nepokládal za dostatečné. O několik měsíců později žalobci podali další návrh, tentokrát na zákaz vycestování, opět neúspěšně.

O den později se lékař znovu dostavil na policii k výslechu, znovu jej zadrželi a státní zastupitelství podalo další návrh na vazbu s tím, že se situace zásadně změnila. Policie totiž dostala od anonyma informaci, že lékař plánuje odletět do Karibiku. Tentokrát už jiná soudkyně okresního soudu návrhu vyhověla.

Nepředvídatelné rozhodnutí

ÚS poukázal na rozpor „s principem předvídatelnosti soudního rozhodování”. „Podle Ústavního soudu nelze připustit, aby bez důkladného odůvodnění dva dny po zamítnutí uložení jednoznačně mírnějšího zásahu do základních práv byl proveden zásah daleko výraznější, plnící stejný účel,” uvedl soudce zpravodaj Jan Filip.

Muž zůstal ve vazbě i poté, co mu zpáteční letenka do Kostariky propadla. Důvodnost dalšího trvání vazby justice nedokázala podložit novými důkazy. Ani kauce pro lékaře nakonec nepředstavovala jednoduché řešení. Měl obstavené účty, musel si na kauci půjčit.

Právní zástupce lékaře Jiří Ježek připustil, že vedle vrácení kauce může klient žádat i odškodnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám