Hlavní obsah

Česká firma z Jeseníku trhla rekord s ubytovnami pro uprchlíky

– Jeseník

Česká firma Touax loni díky boomu staveb provizorních ubytoven pro uprchlíky vyrobila rekordních 6200 standardizovaných modulů. Z nich se montují například obytné komplexy či zařízení pro školky a stavby. „Produkce v roce 2016 meziročně vzrostla o polovinu,” řekl Jan Petr z Touaxu. Firma má výrobní závod v Supíkovicích na Jesenicku a patří mezi největší tuzemské producenty modulů.

Foto: Profimedia.cz

Kamión s kontejnerem firmy Touax

Článek

Polovinu loňské výroby Touaxu tvořily moduly, ze kterých se v Německu stavěly ubytovny pro migranty. Na moduly určené pro kanceláře, obchody, školy, školky či zázemí stavenišť připadlo zbývajících 50 procent výroby.

Zhruba 90 procent modulů firma Touax v roce 2016 vyvezla. Zájem o moduly pro uprchlíky měla nejen velká německá města, jako například Berlín, Mnichov či Hamburk, ale také menší obce, kam německá vláda běžence rozděluje.

„Vrchol poptávky po ubytování pro uprchlíky byl na konci roku 2015 před příchodem zimy. Poptávka pak dle našeho očekávání skončila v závěru prvního pololetí loňského roku,” uvedl Petr.

Zatímco loni tvořily moduly pro ubytovnu polovinu produkce společnosti Touax,  letos jejich podíl klesl na nulu. „Na druhou stranu letos v Německu výrazně vzrostla potřeba nových modulových školek a škol,” podotkl Petr. Odhadl, že letošní produkce společnosti Touax se tak vrátí zpět na úroveň roku 2015, kdy obnášela přibližně 4000 modulů.

Česko modulovou velmocí

Touax zaměstnává 290 lidí, z toho 250 ve výrobním závodě v Supíkovících. Patří tak mezi největší zaměstnavatele na Jesenicku. Předloni zvýšil tržby meziročně zhruba o pětinu na 460 miliónů korun a v roce 2016 utržil přes 730 miliónů.

V Česku se před uprchlickou krizí ročně vyrobilo kolem 25 tisíc modulů, v přepočtu na plochu zhruba 375 tisíc metrů čtverečních. Loni se celková produkce tuzemských závodů podle odhadu společnosti Touax zvýšila na přibližně 30 tisíc modulů.

Česko je v produkci modulů evropskou velmocí. V tuzemsku působí zhruba deset větších výrobců, podobně jako v mnohem větším Německu, a několik menších regionálních producentů. Na Jesenicku moduly kromě společnosti Touax vyrábí například Česko-slezská výrobní společnost.

Touax, který je dceřinou firmou stejnojmenné francouzské společnosti, v Česku působí od roku 1991 a patří mezi největší tuzemské výrobce modulových staveb. Hlavními konkurenty jsou Containex, Algeco, Koma nebo Fagus. Sídlo firmy Touax je v Praze, výrobní závod je v Supíkovicích. Druhou továrnu má v Maroku, ta se specializuje výhradně na africký trh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám