Hlavní obsah

Bezprecedentní a nekulturní akt, píše Duka ke kauze vyretušovaných křížů

Na kauzu vyretušovaných kostelních křížů na obalech výrobků nabízených při akci Řecký týden v řetězci Lidl zareagoval i kardinál Dominik Duka. Nejvyšší představitel římskokatolické církve v České republice publikoval na svém webu otevřený dopis řeckém velvyslanci, v němž vyjadřuje jeho zemi sympatie a mluví o bezprecedentním a nekulturním aktu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dominik Duka

Článek

„Vaše excelence, dovolte mi, abych se připojil k těm, kdo vyjadřují Vaší zemi sympatie v souvislosti s akcí obchodního řetězce Lidl, který na svých letácích z údajných důvodů náboženské různorodosti a politické korektnosti odstranil kříže nad známými kostely na řeckém ostrově Santorini. Považuji něco podobného za bezprecedentní a nekulturní akt,“ napsal Duka.

Kříže na křesťanském kostele jsou vyretušované na obalech výrobků Eridanous nabízených při akci Řecký týden. Lidl uvedl, že kříže na obalech retušuje už několik let, že součástí obchodní politiky německého řetězce jako mezinárodní obchodní společnosti je zachování náboženské a politické neutrality. [celá zpráva]

Uvedl také, že obal navrhl mezinárodní tým a že se řetězec nemínil nikoho dotknout. Omluvil se za vzniklou situaci a vzkázal, že z této zkušenosti při přebírání designu z jiných zemí do budoucna poučí.

Foto: Lidl

Výrobky na letáku Lidlu

Pražský arcibiskup a primas český Duka uvedl, že se i přes omluvu nezbaví „hořké chuti z toho, v jakém světě žijeme“.

„Vím, že zvláště ve Vaší zemi, kde naprostá většina obyvatel jsou praktikujícími ortodoxními křesťany, je něco podobného nekulturním a barbarským činem,“ poznamenal Duka.

Podle webu ministerstva zahraničí se v Řecku asi 95 procent obyvatel hlásí k pravoslavné církvi, 1,5 procenta tvoří muslimové a zbytek ostatní církve nebo lidé bez vyznání.

Vážně i s humorem

Duka varoval, že zatím jde v této kauze „jen“ o falšování fotografií, ale že zakrátko může dojít k odstraňování skutečných křížů i z kostelů.

„Naše evropská civilizace je tvořena několika kořeny, řecká demokracie a filozofie je jedním z těch nejdůležitějších. Jejich neznalost, ignorování a potlačování jejich vnějšího výrazu svědčí o prioritách, které mají někteří obchodníci,“ dodal.

Na kauzu už s nevolí reagovala i řada českých politiků. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dokonce doporučil lidem, aby zvážili, zda kvůli vyretušovaným křížům během řeckého týdne v řetězci nakupovat. [celá zpráva]

Někteří to však berou i v humorném duchu. „Nové přísloví: Bojí se toho jak Lidl kříže,“ napsal třeba na Twitteru lidovecký europoslanec Pavel Svoboda.

Jeho kolega Tomáš Zdechovský pak s poznámkou „Slovenská verze letáku Lidl” sdílel tweet, na němž je slovenská vlajka, na níž je také vyretušovaný kříž.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám