Hlavní obsah

V Letech vznikne památník obětí romského holokaustu, cenu odkupu vepřína stát tají

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do roka bude jasné, jak by měl vypadat památník obětí romského holokaustu, který vznikne na místě současného vepřína v Letech u Písku. Právu to řekl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Připomněl, že vláda se v pondělí dohodla s majitelem vepřína, jímž je firma AGPI, na odkupu komplexu. Částku, kterou za něj stát zaplatí, Herman neuvedl.

Foto: Václav Pacner, ČTK

Místo tohoto vepřína vyroste v Letech památník obětí romského holokaustu.

Článek

Ministr uvedl, že suma může být zveřejněna až po podpisu kupní smlouvy v půlce září. „Poté bude zahájena útlumová fáze tak, aby bylo do jara příštího roku zařízení prázdné,“ doplnil Herman.

Vepřín se rozkládá na sedmi hektarech. Tvoří jej třináct hal, v nichž je chováno zhruba 13 000 prasat. Na stejném místě přitom stál za druhé světové války takzvaný cikánský tábor, v němž v naprosto katastrofálních podmínkách žilo 1300 Romů.

Přímo v táboře jich podle historiků zemřelo zhruba 330. Větší část dalších internovaných byla v roce 1943 převezena do koncentračního tábora v Osvětimi, kde zahynula. Ministr připomněl, že válka připravila o život přibližně 90 procent českých a moravských Romů.

Haly s prasaty budou patrně srovnány se zemí. Na místě vepřína vznikne památník s expozicí přibližující romský holokaust a osudy lidí, kteří byli v Letech internováni.

Kupní cena až po podpisu

Historik a lidovecký poslanec Jiří Mihola uvedl, že likvidací vepřína se Česko „konečně zbaví jedné velké ostudy“. Připomněl, že ČR za vepřín na pietním místě sklízela kritiku domácích i mezinárodních institucí. K odstranění prasečí farmy ji vyzval také Evropský parlament.

O částce, kterou stát za farmu zaplatí, se vedou bouřlivé spekulace, protože dosud nebyla zveřejněna. Hovoří se dokonce o tom, že by mohlo jít až o stovky miliónů korun. „Některé odhady jsou velmi, velmi vzdálené realitě,“ zdůraznil Herman. Doplnil, že až do podpisu kupní smlouvy nelze o částce, kterou stát firmě AGPI vyplatí, jakkoli diskutovat.

Tábor v Letech sloužil od srpna 1942 až do května 1943 jako cikánský. Byli do něj sváženi Romové především z Čech. Obdobný tábor pro ně byl také na Moravě v Hodoníně u Kunštátu na Blanensku.

Úkolem Romů z Let bylo pracovat v kamenolomu a v lesích. Úmorná práce, nedostatečná strava a špatné hygienické podmínky vyústily v epidemii tyfu, který zabil desítky lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám